Близо 2 милиона лева след облагане с данъци е реализираната печалба на Българската фондова борса през 2023-а година, съобщават от борсата на своя сайт. Общо събрание на акционерите е взело решение за разпределяне на печалбата.

Акционерите на БФБ са приели решение да се увеличи капиталът на борсата със собствени средства на дружеството. Капиталът сега е 6 582 860 лв. и се увеличава със същата сума и ще достигне до 13 165 720 лв.

Право да участват в разпределението на новите акции, с които се увеличава капиталът, имат лицата, придобили акции най-късно 14 дни след датата на решението на Общото събрание за увеличаване на капитала.

БФБ пуска нова платформа за заеми

БФБ пуска нова платформа за заеми

По-добри условия за инвеститорите?

Нови върхове

Тази година индексът на сините чипове SOFIX достига нови многогодишни върхове. Както Money.bg писа наскоро, по последни данни индикаторът е при ниво от близо 838 пункта, като от началото на годината се е повишил с 9.5%, а за последната една година - с 34.8%.

Снимка 237516

Източник: Wikipedia

Интересен е фактът, че повишението на индекса за последните 12 месеца, го поставя непосредствено пред индекса на технологичните компании Nasdaq - добавил 32.8% за този период.

В същото време, повишението на SOFIX е достатъчно, за да го направи 10-ят най-повишаващ се индекс в световен мащаб, като точно пред него са индексите на Перу и Полша с повишения съответно от 35.1% и 36.1%.

За сравнение, най-повишилият се борсов индекс в света е този на Аржентина - с 353%, следван от ръста на турският борсов индекс - със 127%. Там обаче, повишенията са предопределени от съвсем други фактори - като висока инфлация.

Кои могат да са следващите милиардни и 2-милиардни компании на БФБ

Кои могат да са следващите милиардни и 2-милиардни компании на БФБ

Индексът SOFIX достига нови върхове тази година