САЩ са изложени на риск от неизпълнение на плащанията си по държавния дълг в периода юли и септември 2023 г., освен ако Конгресът и Белият дом не предприемат действия за повишаване на "тавана" на държавните заеми, според оценка на Бюджетното управление на Конгреса (Congressional Budget Office, CBO).

Текущият лимит на държавния дълг е 31,4 трилиона долара, и той беше достигнат на 19 януари, пише Интерфакс. Сега Министерството на финансите на страната използва различни механизми, за да извършва плащанията по облигациите, като изразходва средства от резерва.

Вчера министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че бездействието на законодателите и правителството може да доведе до изпадане в неплатежоспособност на страната, а това би предизвикало "финансова и икономическа катастрофа" не само за САЩ.

Извънредни мерки в САЩ - достигнаха дълговия таван

Извънредни мерки в САЩ - достигнаха дълговия таван

Демократи и републиканци така и не се разбраха

От своя страна CBO предупреди, че резервите на Министерството на финансите на САЩ може да се изчерпат още преди юли, ако приходите от данъци се окажат под прогнозите.

Според оценките на Бюджетното управление, размерът на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ ще бъде 98% през 2023 г. и ще нарасне до 118% до 2033 година. За сравнение, в рамките на ЕС се допуска съотношението между държавния дълг и БВП на всяка страна да е максимум 60%.

Разходите за обслужване на държавния дълг на САЩ през тази година ще достигнат 2,4% от БВП, което е увеличение с почти 1 процентен пункт спрямо 2021 година. А до 2033 г., цифрата може да нарасне до 3,6% от БВП, прогнозират експерти.

Дебатът за "тавана" на дълга предизвика политическо противопоставяне между законодателите от Републиканската партия, контролиращи Камарата на представителите, които искат да намалят разходите, и президента Джо Байдън и депутатите от Демократическата партия, които настояват за повишаване на "тавана" на държавния дълг, без каквито и да било условия.

Китай и Русия са близки (икономически) повече от всякога - и това е проблем за САЩ

Китай и Русия са близки (икономически) повече от всякога - и това е проблем за САЩ

Китай не се е отказал от Запада, но залага на Русия