Американската администрация достигна тавана на дълга си и вече е платежоспособна единствено с помощта на т.нар извънредни мерки, които Министерството на финансите започна да прилага, съобщават световните агенции.

Ведомството ще отмени нови инвестиции в програмата за пенсионно осигуряване на държавните служители, във Фонда за хората с увреждания и във Фонда за здравно осигуряване на пощенските служители от днес до 5 юни, посочи министър Джанет Йелън в писмо до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

САЩ днес удрят дълговия таван

САЩ днес удрят дълговия таван

Търканията между Байдън и републиканците поставят под въпрос корекцията на лимита за заеми

Тя обаче предупреждава, че мерките са свързани със значителна несигурност, ако Конгресът не приеме закон за увеличаване на лимита за дълга, който в момента е на ниво 31,4 трлн. долара.

Правителството на САЩ никога не е изпадало в дефолт по дълга си, но допустимият таван на задълженията бе повишаван 78 пъти от 1960 г. до 2022 г. Само през последните 6 месеца това беше правено три пъти.

Администрацията на Байдън ще приоритизира преговорите за нов лимит след изтичане на крайния данъчен срок в средата на април, според високопоставен представител на Белия дом. Би Би Си отбелязва, че в момента Републиканската партия иска да използва случая, за да прокара ограничаване на разходите и сблъсъкът ѝ с Демократическата партия може да докара страната до неплатежоспособност.

Петролът продължава да поскъпва въпреки решението на Байдън

Петролът продължава да поскъпва въпреки решението на Байдън

Сутринта Brent се търгува по $93,11, а WTI - по $86,61 за барел

Вече един път САЩ е достигал много близо до това положение - през 2011 г. Тогава S&P понижи кредитния рейтинг на Вашингтон за първи път в историята. Това увеличи цената на новия дълг с над 1,3 млрд. долара.

При истински дефолт, обаче, ситуацията би била значително по-лоша - направо катастрофална. На практика всички държавни структури, включително и армията, ще останат без пари, а на международните пазари, където американският дълг е търгуван, ще настъпи хаос.

Дълговият таван датира от 1917 г., когато е въведен като инструмент за контрол над правителството от страна на Конгреса по отношение на военните разходи. През последните десетилетия той е в центъра на все по-яростни противоречия - заради политическата поляризация зад Океана, но и заради все по-големите харчове. Американският дълг се удвои за едва 10-ина години.