В четвъртък американското правителство може да изпадне в неплатежоспособност, защото ще достигне т.нар дългов таван от 38,381 трлн. долара. От 1960 г. до наши дни това изкуствено ограничение на държавния дълг е коригирано около 80 пъти от Конгреса, но сега това е затруднено от конфликта между президента демократ Джо Байдън и републиканците в Камарата на представителите.

АП отбелязва, че към момента пазарите са спокойни заради възможностите с различни счетоводни ходове държавният апарат да продължи да функционира месеци наред, но все пак трябва двата основни политически блока да стигнат до споразумение.

Доларът се оттласна дъното, но проблемите с дълговия таван на САЩ остават

Доларът се оттласна дъното, но проблемите с дълговия таван на САЩ остават

Прекъсването на работата на част от федералните служби, предизвика загриженост дали крехкото икономическо възстановяване не е заплашено

Според агенцията в момента има риск правителството да изпадне в дефолт по облигациите си по политически причини и това да доведе до иначе напълно предотвратима рецесия.

Байдън е категоричен, че е нужно вдигане на дълговия таван, за да се изпълнят финансовите ангажименти, като даже не смята за нужно това да се обсъжда с Републиканската партия, а неговият говорител Карин Жан-Пиер отбеляза, че именно новото мнозинство има "конституционната отговорност" да обезпечи стабилността на страната.

Джо Байдън предлага минимален данък от 20% за милиардерите

Джо Байдън предлага минимален данък от 20% за милиардерите

Новият данък ще генерира $360 милиарда нови приходи през следващото десетилетие

Председателят на Камарата на представителите Кевин Макарти обаче иска обсъждане, в рамките на което да бъде уговорено съкращаване на разходите. Сделката обаче ще трябва да мине и в Саната, а там мнозинство имат Демократите.

Финансовото министерство на САЩ междувременно прилагат "специални мерки", свързани с пенсионните и здравните фондове на държавните служители. Целта - правителството да може да покрива разходите си до юни. Ако обаче Вашингтон се доближи до дефолта и не може да емитира дълг, ще се наложи да започне да реже разходи в размер на около 5% от американския БВП - а това няма да повлияе добре на възстановяването след пандемията.