Китай се стреми да развие икономиката си, затова се старае да възстанови отношенията си със Запада, но това е само маневра, пише CNN в свой анализ. Същевременно Пекин продължава да задълбочава сътрудничеството си с Москва. Според експерти, китайските власти разбират, че ако Русия падне, Китай ще бъде следващият.

Икономическата статистика сочи, че през последната година Китай не се е отказал от партньорството си "без граници", а е продължил да го укрепва и надгражда. Отношенията с Русия се развиват и разрастват вече няколко години и анализатори смятат, че Пекин ги вижда като основни за постигането на главните си цели в областта на националната сигурност и офанзивата си спрямо наложения от САЩ световен ред.

"Китай е много умел в адаптирането на своя "разказ" за ситуацията спрямо "публиката", казва Александър Габуев, старши научен сътрудник във Фондация "Карнеги" за международен мир.

Но ако говорим за връзките на Китай с Русия след началото на военната операция в Украйна, тогава, по думите на Габуев, той не вижда никакво съжаление заради ставащото. "Китай използва всички възможности, които тази криза му дава", подчертава изследователят.

Санкциите спрямо Русия ще премахнат глобалното превъзходство на САЩ, според американски анализатор

Санкциите спрямо Русия ще премахнат глобалното превъзходство на САЩ, според американски анализатор

Каква е основната последица за света от наложените санкции

Китай продължава да разширява търговията със Северния си съсед. Той откри два постоянни моста през граничната река, за да стимулира търговията между двете страни. А тя достигна рекордните 1,28 трилиона юана (190 милиарда долара) за миналата година, според публикуваните от Китай данни.

А това е с около 30% повече спрямо 2021 година. Този растеж отчасти се обяснява с това, че китайските компании "разграбват" евтиния руски петрол и въглища, докато други страни се отказват от тези горива, предпочитайки да плащат високи цени за енергоносителите, вместо да финансират Кремъл.

Президентът на Китай поздрави Владимир Путин за нарастването на двустранната търговия, по време на вече познатия разговор на двамата лидери в края на миналата година. Китайският лидер също така призова страните да "засилят стратегическото си взаимодействие" и "да продължат да създават взаимно изгодни възможности", както и да бъдат "глобални партньори".

И въпреки че това сътрудничество между Китай и Русия, както и разрастващата се търговия и активната дипломация, засилват опасенията на Запада относно руско-китайските отношения, то си остава "гръбнакът" на китайската външна политика.

От своя страна, Русия има основна роля за засилването на влиянието на Китай в ООН, казва професор Жан-Пиер Кабестан от катедрата по Държавно управление и международни изследвания в Хонконгския баптистки университет.

Русия и Китай се сближават икономически с бързи темпове - какво означава това

Русия и Китай се сближават икономически с бързи темпове - какво означава това

Минимизиране на рисковете от използване на долара

Голямото значението на отношенията с Русия за Китай не се е променило след началото на военните действия в Украйна, но някои анализатори казват, че Китай ще се опита да смекчи изявленията си към Запада и да подобри дипломацията. Основната причината за това обаче е, че Пекин трябва да възстанови икономиката си, която през изминалата година в някои сектори имаше едни от най-лошите показатели за последния половин век.

"Първостепенен приоритет за Китай сега е икономическото възстановяване. А това изисква да не се дестабилизират отношенията със САЩ", коментира директорът на китайската програма в базирания във Вашингтон аналитичен център Stimson, Юн Сун.

Снижаваки очакванията си, Китай все пак може да се опита да "постигне известно благоразположение" от страна на САЩ. Но Пекин много добре разбира, че "корените" на напрежението и проблемите в отношенията му със западните страни са много по-дълбоки от опасенията на Запада заради сближаването с Русия.

В тази връзка Юн Сун коментира: "Никога няма да видим как Китай изоставя Русия на "произвола на съдбата", защото в Пекин разбират - ако Русия падне, Китай ще бъде следващият."

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Китай като цяло провежда печеливша икономическа политика