В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар отслабва по отношение на еврото, йената и лирата стерлинг. Китайският юан се засилва заради решението на Централна банка на Китай да запази нивото на основните лихвени ставки.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес губи 0,23%, а по-широкият индекс на долара WSJ също е надолу с 0,23%.

Към 10:12 часа българско време общата валута се покачва с 0,28% и едно време еврото струва 1,0521 долара в сравнение с 1,0499 долара за евро при затваряне на пазара в петък.

Британската лира стерлинг в същото време поскъпва с 0,11% - до $1,2230 за едни паунд от $1,2241 за паунд в края на предходната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската днес сутринта възлиза на 134,72 йени за долар срещу 135,02 йени за долар при затварянето на предходния работен ден.

В петък доларът поскъпна с 0,2% спрямо еврото, 0,75% спрямо лирата и 0,4% спрямо йената на фона на по-остирте изявления на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Американският паричен регулатор смята за една от основните си задачи да забави инфлацията в САЩ, която достигна 40-годишен максимум, каза Пауъл на събитие на Фед във Вашингтон за ролята на долара в световната икономика. Два дни по-рано Централната банка на САЩ повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта и обяви готовността си да го вдигне отново със същото число през юли.

Китайският юан се засилва спрямо долара в понеделник след решението на Народната банка на Китай да запази основните лихвени проценти непроменени.

НБК остави основния лихвен процент по кредитите (LPR) за срок от една година 3,7% годишно, а лихвения процент по петгодишните заеми - 4,45% годишно.

През май НБК понижи лихвите си по заеми за пет години с 15 базисни пункта и фактът, че не продължи да го намалява, облекчи притесненията на търговците, които се страхуваха от бързо увеличаване на лихвения спред между китайските и американските централни банки , пише в преглед на Mizuho Bank, цитиран от Dow Jones.

Американската валута днес сутринта се понижи до 6,6811 юана за един долар спрямо курса от 6,7167 юана за долар при затваряне на пазара в петък.