Средните лихвени проценти по 30-годишни ипотеки в Съединените щати скочиха с 19 базисни пункта през седмицата, приключваща на 16 февруари, за да достигнат най-високото си ниво от началото на декември, се казва в изявление на Acoциaциятa нa ипoтeчнитe бaнĸepи (Моrtgаgе Ваnkеrѕ Аѕѕосіаtіоn, МВА).

Средният лихвен процент по 30-годишни жилищни заеми до $726 200 беше 7,06% миналата седмица. Ръстът беше причинен от преразглеждане на прогнозите за паричната политика на Федералния резерв - пазарът най-накрая спря да чака намаление на основния лихвен процент през март тази година на фона на данните за ускоряване на инфлацията в САЩ и "ястребовата" изявления на представители на Фед.

Лихвите по 30-годишните ипотеки в САЩ с ново повишение - до 23-годишен връх

Лихвите по 30-годишните ипотеки в САЩ с ново повишение - до 23-годишен връх

Само за миналата седмица лихвите са се покачили с 10 базисни пункта

"Лихвите по ипотечните кредити се върнаха над 7% заради новините за ускоряване на инфлацията през януари, попарвайки надеждите за предстоящо намаление на лихвените проценти. Потенциалните купувачи следят внимателно тези промени", каза Майк Фратантони, старши икономист от MBA.

Междувременно броят на молбите за ипотечни кредити в Съединените щати е намалял с 10,6% през последната седмица, най-бързият темп спад от началото на 2024 г. По-конкретно, броят на заявленията за рефинансиране на ипотека е намалял с 11%, а заявленията за заеми за закупуване на нов дом са намалели с 10%.

В кои европейски страни лихвите по ипотечните кредити са най-високи и в кои - най-ниски

В кои европейски страни лихвите по ипотечните кредити са най-високи и в кои - най-ниски

Къде стои България