Цикълът на покачване на лихвите по ипотечните кредити в Европа продължава. По данни към март 2023 г., Украйна очаквано е страната с най-скъпи ипотечни кредити. След нея се нареждат: Молдова, Унгария, Полша, Румъния и Русия. Въпреки това, някои страни лидери в този "рейтинг", от началото на годината успяха да намалят лихвите по жилищните кредити. Това пише в анализ на РИА Новости, по официални данни от централните банки в Европа към март тази година.

Средната лихва по ипотечните кредити в Украйна достигна 13,4% през март, което е най-високото ниво от 2019 г. насам. На второ място е Молдова, където цената на ипотечните кредити възлиза на 12,03%. Следват Унгария - с 10,52% и Полша - с 8,9% лихви по ипотеките през март. Последните три страни, въпреки че остават сред лидерите по отношение на цената на ипотечните кредити, понижават средните лихви от началото на годината.

Лихвите по ипотечните кредити в Русия за първи път се понижиха до нивото в САЩ

Лихвите по ипотечните кредити в Русия за първи път се понижиха до нивото в САЩ

От есента на миналата година лихвите по ипотеките в САЩ нараснаха осезаемо

"Челната шестица" на държавите с най-скъпи ипотеки допълват Румъния и Русия. В тези страни средните лихви към март са съответно на ниво от 8,4% и 8,18%.

Лихви по ипотечни кредити от порядъка на 6-8% се предлагаха през март в Северна Македония, Черна гора, Румъния, Чехия и Сърбия.

Ипотеки от 4,5-5,9% са установени в Литва, Дания, Латвия, Естония, Великобритания, Словения, Кипър и Албания.

Едни от най-ниските лихви по жилищните кредити през март имаше в Швейцария, Хърватия, България и Франция - в диапазона 2,4-2,9%.

А най-евтин ипотечен кредит в Европа, през март тази година е можело да бъде взет в Малта - с лихва само 2,4%.

Но пък през миналата 2022 година ипотечните кредити в Европа са били (далеч) по-евтини. Най-ниските им средни стойности са били: в края на миналото лято най-евтините жилищни кредити са стрували 1,36% (в Люксембург), а през декември - 2,1% (във Франция).

Банки в Китай вече позволяват на хората да изплащат ипотеки до 80-годишна възраст

Страната, в която банки позволяват на хората да изплащат ипотеки до 80-годишна възраст

Горната възрастова граница обикновено е от 65 до 70 години

В същото време, при по-голямата част от държавите в Европа през март средните лихви по ипотеки все още са на нивото на дългогодишни, а понякога дори исторически върхове. Така например, лихвите по жилищните кредити в Германия, Швеция, Ирландия, Люксембург, Финландия, Словения, Холандия и Австрия достигнаха стойностите си от 2008-2009 г.

Цената на жилищните кредити се повиши до стойностите от 2010-2011 г. в Литва, Латвия, Естония, Швейцария и Румъния.

На нивото си от 2012-2014 г. се върнаха лихвите по ипотечните кредити в Сърбия, Великобритания, Белгия, Португалия, Италия, Испания, Чехия, Дания, Норвегия, Дания, Кипър, Франция.

Цената на ипотечните кредити се повиши до нивата от 2015 г. в Северна Македония, Словакия, Черна гора и Ирландия.

За първите три месеца на тази година, средните лихви по ипотеките са се повишили най-много в Украйна, Русия и Кипър - съответно с 3,9, 1,53 и 1,4 процентни пункта. И обратно, ипотечните лихви за периода намаляват най-много в България, Малта, Полша и Молдова - с 0,2-0,7 процентни пункта.

Лихвите по жилищните кредити в България изненадващо спадат, в Германия и Нидерландия са с над 50% по-високи

Лихвите по жилищните кредити в България изненадващо спадат, в Германия и Нидерландия са с над 50% по-високи

Аномалиите на българския пазар продължават