Средните лихви по ипотечните кредити за нови жилища в Русия за първи път се изравниха, дори станаха съвсем малко по-ниски, отколкото в САЩ. Това казаха пред "Известия" анализатори от федералната компания "Етажи".

"Американският ипотечен пазар винаги се е характеризирал с ниски ипотечни лихви. През 2019-2021 г. лихвите по 30-годишните ипотечни кредити там паднаха под 3%. Но от септември 2022 г. те надхвърлиха 6%", казва Илдар Хусаинов, директор на федералната компания "Етажи".

В същото време, в Русия лихвите по кредити за жилища на първичния пазар запазват достъпността си и от началото на юни средните лихви са станали по-ниски макар и съвсем малко, отколкото в САЩ, казва той.

В началото на юни средните лихви по 30-годишните ипотечни кредити в САЩ са в диапазона от 6,91%, докато за същия период средната лихва по заеми за покупка на жилища на първичния пазар в Русия е 6,82%, отбелязва Хусаинов.

Посоченото се дължи и на факта, че от началото на 2023 г. делът на преференциалните ипотечни програми в Руската федерация значително нарасна - и на първо място семейните ипотеки, чийто лихвен процент в много банки е под 6%. Нарастването на дела на програмите с отстъпки в общото кредитиране доведе до осезаемо намаление на средната лихва на първичния пазар на жилища, обяснява Хусаинов.

По думите му, разликата в средните лихви по ипотеките в САЩ и Русия е "малка, но това е много показателен момент, исторически, както за състоянието на строителния пазар и банковата система в Русия, така и за икономиката на страната като цяло. Това е и много положителен сигнал за пазара на недвижими имоти. И поредното запазване без промяна на основната лихва от Централната банка на Русия, само засилва ефекта от тази тенденция", казва анализаторът и шеф компания.

Според него, "жилищният пазар в Русия отдавна е изпреварил американския по отношение на достъпността на жилища за масовия купувач и по различни онлайн услуги."

Задава ли се краят на рекордно евтините ипотеки?

Задава ли се краят на рекордно евтините ипотеки?

Депозитите също "чупят" рекорди