На първо четене днес парламентът гласува удължаването на действието на Закона за държавния бюджет за 2021 година до 31 март тази година. Депутатите от ГЕРБ и ДПС се въздържаха, а от "Възраждане" гласуваха "против".

Така всички социални помощи и плащания към граждани и фирми ще бъдат запазени в размерите им от миналата година.

Решението се налага, тъй като новото правителство встъпи в длъжност на 13 декември 2021 г. и не успя да подготви и внесе в парламента Закона за държавния бюджет за 2022 година. С приетите на първо четене текстове се уреждат социални плащания, помощи за деца, редица обезщетения, размерите на минималния и максималния осигурителен доход, пенсии и др.

По време на дебатите в пленарна зала стана ясно, че по всяка вероятност, минималната работна заплата ще бъде увеличена от 650 лева на 710 лева, но най-вероятно от първи април, а не от 1 януари 2022 година.

Депутатите прегласуваха решението за "замразяване" цените на ток, парно и вода

Депутатите прегласуваха решението за "замразяване" цените на ток, парно и вода

Мораториумът ще е със срок до 31 март 2022 година

В пленарната зала днес имаше спор за парите за личните асистенти на хората с увреждания. По време на дебата от "Продължаваме промяната" обявиха, че ще има корекция между двете четения на законопроекта, за да може да бъде получено обещаното увеличение от началото на 2022 г., което ще струва на бюджета по 19 млн. лв. на месец.