Загуби до внушителните $10 милиарда очакват миньорите, които копаят Биткойн, предава Bloomberg. До очакванията се стига, след настъпването на т.нар. халвинг ("разполовяване") на наградата за добив на най-голямата криптовалута. Това е техническа корекция, която се извършва на всеки 4 години с цел да се стимулира стойността на криптовалутата.

То се очаква до края на седмицата и след него възнаграждението ще се свие от 6,25 на 3,125 BTC. Според крипто експерти е възможно този спад в приходите да накара много от играчите да напуснат криптоиндустрията.

Халвингът на Биткойн наближава: Какво трябва да знаете

Халвингът на Биткойн наближава: Какво трябва да знаете

Крипто оптимистите очакват цена над $100 000, но може да има и неприятно изненадани

Защо миньорите могат да загубят до $10 милиарда?

Халвингът се очаква да нанесе значителен удар за добивните компании с високи оперативни разходи, показва анализ на Bloomberg. Преди години миньорите са успявали да се възстановят от намаляването на възнагражденията за изкопани блокове, благодарение на усилването на бичите настроения след всяко едно събитие.

Песимистичните очаквания са за спадове за десетки милиарди в приходите на компаниите, които осигуряват безпроблемното функциониране на цифровата валута. Това до голяма степен се дължи на по-високите производствени разходи, все по-трудният добив и по-ниските възнаграждения.

Според мнението на някои експерти, халвингът може да доведе до спад в цената на Биткийн до  $50 000 - $52 000. След това обаче положителният тренд на криптовалутата вероятно бързо ще се завърне.

$1 милиард в Биткойн? Инвеститорът, който разтърси финансовия свят

$1 милиард в Биткойн? Инвеститорът, който разтърси финансовия свят

Историята на Тим Дрейпър, който инвестира в неизвестна стартираща компания