Едва ли ще е изненада за потребителя, ако кажем, че на пазара сиренето-менте се продава под формата на "свежо сирене". За пореден път Активни потребители тества качеството на сиренето предлагано на българския пазар, а резултатите са меко казано обезпокоителни.

Особено притеснително е положението с продуктите брандирани като "МЛЕКАРНИЦА РАКЕВО МИЛК" или "РАКЕВО МИЛК ТРЕЙ", се казва в проучването. Те залагат на ментета под името "свежо сирене", но с водно съдържание от 85%, при допустимо в такъв продукт от най-много 60%. Сред другите продукти под този бранд има и стандартни "бързозрейки". "Явно няма контролен орган в България който да може да спре Ракево да бълва сирене-менте сглобено по неустановена технология", казват Активни потребители.

Тествани са 36 марки, от които само 15 (42%) отговарят на изискването за водно съдържание до 60%. При 19 (53%) то е между 60% и 70%, а при 2 надхвърля 70%.

Това е седмото подобно изследване на Активни потребители, което тества качеството на сиренето, предлагано на българския пазар. При предишни изследвания (тест от 2016) беше установено влагане на немлечни мазнини, а след промяна на законодателството, имитиращите продукти с палма бяха заместени от сирена с много високо водно съдържание.

В изследването са закупени 36 марки бяло саламурено сирене от търговската мрежа. Селектирани са евтини, под 10 лева, но и скъпи продукти - над 20 лева/кг.

От тестваните 36 марки само 15 (42%) отговарят на изискването за водно съдържание до 60%. Повечето -  21 беоя (58%), надхвърлят регулаторното изискване на законодателството. При 2 марки, "Бачково" и "Свежо сирене Ракево Милк" водата е над 70%, което означава, че те не са произведени по технологията за бяло саламурено сирене и вероятно са опасни за консумация.

Преобладават сирената от категорията на продукти с водно съдържание между 60% и 70% - 19 броя или 53%. Това са най-вероятно са бързозрейки, което означава, че е зряло по-малко от стандартното зреене по класическата технология на производство бялото саламурено от поне 45 дни.

В сравнение с резултатите от проучването през 2022 г. 73% от изследваните продукти е установено водно съдържание над 60%, а сега показателя е понижен до 58%. Тези с над 70% вода също са по-малко на пазара. От 25% (12 марки от 48) от всички изследвани през 2022, сега се установява значително понижение до само 2 марки (5,6%).

Ето резултатите на всички тествани сирена:

Марка Цена в лв / кг Търговец и производител Водно съдържание %
Мероне 24.97 София, КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД енд ко. КД, Произведено от Мероне-Н ЕООД гр. Силистра 62.9%
ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ 24.97 София, Пазар Младост, ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ ЕАД 54.5%
Белииса 23.72 София, КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД енд ко. КД, Произведено за БЕЛИССА МИЛК ООД 59.3%
K-Брей! 22.37 София, КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД енд ко. КД, Произведено от МИЛКИ ГРУП БИО ЕАД 53.8%
Елена 21.11 София, ФРЕШ ТРЕИД ГРУП ООД, Би Си Си Хандел ООД, гр. Елена 59.9%
Здравец 21.11 София, ФРЕШ ТРЕИД ГРУП ООД, опаковано от ФУДПАК ГРУП ЕДООД за СИБИЛА 2000 ЕООД 61.9%
Домлян 20.72 София, ФРЕШ ТРЕИД ГРУП ООД, ПОЛИДЕЙ-2 ЕООД, гр. Карлово 56.5%
Вердаре 19.97 Тервел, ЦБА-БЕЛОСЛАВ, ООД, НЕНКО ТРИФОНОВ ФУУДС ООД, с. Вердаре 53.0%
Лесидрен 19.97 Тервел, ЦБА-БЕЛОСЛАВ, ООД, РАКИТА-Р ЕООД, с. Лесидрен 61.6%
Добротица 19.90 София, НЕДКО НЕДКОВ-ОВЧАРОВО ЕООД, с. Овчарово, общ. Добричка 56.1%
Сигмен 19.50 Пазарджик, ДАКРИС-ПЕТ, ООД 51.0%
Карнаре 18.97 София, ФАНТАСТИКО ГРУП ООД, ЕТ ДИМИТЪР БИКОВ, гр. Карлово 53.2%
Хаджийски и фамилия 18.22 София, ФРЕШ ТРЕИД ГРУП ООД, произведено от ХАДЖИЙСКИ И ФАМИЛИЯ ООД, с. Градешница, обл. Враца 60.4%
Дестан (насипно) 17.69 София, МАКСИМА БЪЛГАРИЯ ЕООД, ДЕСТАН, с. Искра 64.5%
Боженци 17.29 София, ФРЕШ ТРЕИД ГРУП ООД, произведено от ЕЛВИ ООД, с. Велковци, общ. Габрово 56.9%
Млекаря-75 15.90 София, МЛЕКАРЯ 79 ЕООД, произведено за Млекаря 75 55.3%
Булгарея-трошено 15.40 София, ФРЕШ ТРЕИД ГРУП ООД, произведено от Булгареа ООД, село Велковци, общ. Габрово 64.1%
Йовчев- сирене от домашно краве мляко (насипно) 14.99 София, ФАНТАСТИКО ГРУП ООД, ЕДЕЛВАЙС 77 ООД 59.5%
Милкком 14.72 София, ФРЕШ ТРЕИД ГРУП ООД, производител АБЛАМИЛК ЕООД, Луковит 61.3%
Млечен рай 13.99 София, ФАНТАСТИКО ГРУП ООД, МЛЕЧЕН РАЙ 2 ООД 60.4%
Дубравия (насипно) 12.90 Тервел, ЦБА-БЕЛОСЛАВ, ООД 60.8%
Карабунар белмекен (насипно) 12.50 Пазарджик, ДАКРИС-ПЕТ, ООД 62.5%
Ситово (насипно) 12.50 Пазарджик, ДАКРИС-ПЕТ, ООД 65.0%
Родопско (насипно) 11.50 Пазарджик, ДАКРИС-ПЕТ, ООД 62.7%
Краве сирене Ракево Милк (насипно) 10.90 София, БУОНДЖОРНО ЕООД- МЛЕКАРНИЦА РАКЕВО МИЛК, РАКЕВО МИЛК ТРЕЙ 60.2%
Родопчанка (насипно) 10.40 Пазарджик, ДАКРИС-ПЕТ, ООД 61.9%
Саяна (насипно) 9.99 София, ФРЕШ ТРЕИД ГРУП ООД 59.9%
Каламица (насипно) 9.99 София, ФАНТАСТИКО ГРУП ООД, КОМСО ООД, обл. Пловдив, с. Цалапица 61.1%
Ф Вкус 9.99 София, ФАНТАСТИКО ГРУП ООД, БЕЛЕНСКИ ЕООД, гр. Сливен 63.5%
Старопланинско (насипно) 9.90 София, БУОНДЖОРНО ЕООД- МЛЕКАРНИЦА РАКЕВО МИЛК, РАКЕВО МИЛК ТРЕЙ 62.2%
Краве сирене на Парчета (насипно) 9.90 София, МЛЕКАРЯ 79 ЕООД 64.1%
Габрово (насипно) 9.90 Тервел, ЦБА-БЕЛОСЛАВ, ООД 69.6%
Булгарче (насипно) 8.99 София, ФРЕШ ТРЕИД ГРУП ООД 55.8%
Краве сирене Здраве (насипно) 8.90 София, БУОНДЖОРНО ЕООД- МЛЕКАРНИЦА РАКЕВО МИЛК, РАКЕВО МИЛК ТРЕЙ 58.6%
Свежо сирене Ракево Милк (насипно) 8.90 София, БУОНДЖОРНО ЕООД- МЛЕКАРНИЦА РАКЕВО МИЛК, РАКЕВО МИЛК ТРЕЙ 85.2%
Бачково (насипно) 8.00 Пазарджик, ДАКРИС-ПЕТ, ООД 75.2%

Много от изследваните сега брандове фигурират и в предишното проучване от 2022 г. При доста от тях се наблюдава намаляване на водното съдържание под регулаторните нива от 60%. Това са "Саяна", "Боженци", "Добротица", "К-Брей", "Белиса" и "Йовчев". При други, ситуацията се запазва, например "Ситово" и "Млекаря 79" бяха и остават бързозрейки.

Нарушения се отчитат и при пакетирането и етикетирането на храните. При 16 от закупените 36 търговски марки се установяват проблеми. Най-чести са липсата на информация, например партидни номера или срок на годност. Продължава и продажбата в насипно състояние на продукти с високо водно съдържание, въпреки, че това е изрично забранено.

По закон мерки трябва да бъдат предприети от Българска агенция по безопасност на храните.