Най-големият пенсионен фонд в света продължава да отчита добри резултати, като постига пето поредно тримесечие на печалба, предава Bloomberg.

За трите месеца до края на септември японският правителствен пенсионен фонд отчита възвращаемост на инвестициите от 3 процента - или 4.5 трилиона йени (39 милиарда долара), като увеличава общата стойност на активите си до рекордните 156.8 трилиона йени (1.37 трилиона долара).

Снимка 321463

Източник: Bloomberg

Основен двигател на растежа е покачването на световните акции и слабата йена и силното евро, което помогна за повишаване на стойността на инвестициите в чужбина.

Добрият резултат на фонда идва след серия от загуби, след като през 2014 г. той промени стратегията си и започна да купува повече акции, вместо облигации.

Инвестициите на фонда в японски акции са донесли възвращаемост от 4.8 процента през тримесечието - малко по-добър резултат от повишението на индекса Topix от 4 процента. Акциите от чужбина са се покачили с 5.6%, подпомогнати от 3.4 процентният-спад на йената спрямо еврото, както и поевтиняването на японската валута спрямо долара.

Японските облигации, които са 28.5% от общите активи, са донесли едва 0.2%, а чуждестранните, които представляват 14% от активите - 2.5%. Портфолиото на фонда включва и 24% японски акции и 24% чуждестранни.