Равнището на бедност в Русия остава високо, но за пръв път от 4 години доходите на населението, включително пенсионерите, се очаква да нараснат през 2018 г.

"Въпреки това нивото на бедност остава високо. 19.3 млн. души, което е 13.2% от населението, имат доходи под жизнения минимум", заяви ръководителят на Сметната палата Алексей Кудрин, цитиран от ТАСС.

Истинският Рубикон пред Путин: да повиши доходите на руснаците

Истинският Рубикон пред Путин: да повиши доходите на руснаците

В икономика, доминирана от държавата, само тя може да подобри жизнения стандарт

"Реалният разполагаем доход на населението е намалял с 1.7% през 2017 г., а през 2016 г. с 5.8%, въпреки че ние виждахме икономически растеж, а реалните доходи се очакваше да се увеличат. През последните 4 години жизнените стандарти и реалните доходи на населението намаляват с 11%", обясни Кудрин.

Кремъл смята, че пет години пенсия са предостатъчни

Кремъл смята, че пет години пенсия са предостатъчни

Властта в Русия се готви за непопулярна, но жизненоважна за икономиката промяна

Последният ръст на реалните доходи в Русия е отчетен през 2013 г., когато те се повишават с 4%.

През 2018 г. доходите за пръв път оттогава ще отбележат растеж, предвижда висшият одитор.

В Русия и спестяванията вече са лукс

В Русия и спестяванията вече са лукс

Две трети от домакинствата нямат заделени средства

"Надявам се, че тази година за първи път ще видим увеличение на реалните доходи на населението, като за първите 8 месеца те са се повишили с 2.6%. Реалният ръст на пенсиите през миналата година вече е положителен и достига 3.6% след двугодишна пауза, когато реалните доходи на пенсионерите намаляха с 7.1%. През първите 7 месеца на тази година се наблюдава и ръст на реалните доходи на пенсионерите, това е окуражително", каза Кудрин.