Доскоро световният капитал обичайно пребиваваше на западните пазари (Европа и САЩ) - там беше спокойно, надеждно и престижно, а ако не беше особено печелившо, част от средствата бяха влагани в рискови инвестиции.

За рискови традиционно се смятаха инвестиции в развиващи се пазари - индекси, акции и облигации, както и валути. По правило в добри за икономиките времена повече пари отиват на развиващите се пазари. Все пак тяхната потенциална доходност е по-висока от тази на развитите пазари, и съответно е възможна бърза печалба.

А по време на кризи капиталите традиционно поемат към "сигурно пристанище" - в активи убежища, предимно в западни страни. Но светът напоследък се променя, пише в свой анализ Прайм, на основата на експертни мнения на финансисти.

Скорошната (мини) банкова криза в САЩ намали доверието в западната финансова система като цяло. А скандалът с втората по големина швейцарска банка Credit Suisse наля "масло в огъня" - швейцарският банков гигант започна бързо да губи капитализация и внезапно беше прехвърлен под управлението на най-голямата банка в Швейцария - банката UBS. Много финансови анализатори обаче се съмняват, че опасността е отминала и смятат, че се задава серия от нови банкови фалити, като има опасност дори от глобален финансов срив.

Банковата тайна - швейцарските банки вече "не са това, което бяха"

Банковата тайна - швейцарските банки вече "не са това, което бяха"

Започва изтегляне на средства от Швейцария заради загубата на неутралитета й

Парите "обичат тишината"

Парите, както е известно, "обичат тишината", така че международните инвеститори вече обръщат поглед към Азия. На първо място, те се интересуват от Сингапур и Хонг Конг, като "най-прозрачните" от финансова гледна точка. Те са най-привлекателни към момента както по отношение на традиционните критерии (благоприятен данъчен режим, наличие на развита съдебна система), така и по отношение на геополитиката - не се очакват спорове и конфликти около тях.

"Дори за китайските инвеститори Сингапур изглежда изгоден за инвестиции и политически неутрален. Притокът на средства в икономиката на града-държава се е увеличил повече от два пъти от 2019 г. досега, възлизайки на повече от 400 милиарда щатски долара", коментира Иван Ермохин, научен сътрудник от Руския център по компетенции и анализ на стандартите.

Но китайските банки също започват да генерират интерес. Първо, те са внимателно регулирани от държавата и избягват риска, и второ, ситуацията в китайската икономика се разглежда като много оптимистична. Според прогнозата на МВФ, на фона на отмяната на карантинните мерки, брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай ще нарасне с 5,2% през тази година и с 4,5% - през следващата.

"Страните от Персийския залив, големи производителки на петрол, също могат да бъдат привлекателни за инвестиции от гледна точка на високи приходи от нефт и газ. Но винаги трябва да се имат предвид регионалните специфики, особеностите на бизнес оборота и рисковете", предупреждават анализатори инвестиционната компания "Алфа капитал".

Близкият изток традиционно е сложен за инвестиране регион, независимо от богатите си ресурси. Твърде големи са рисковете от военни конфликти, терористични атаки, включително срещу нефтени и газови съоръжения, бунтове и смяна на управляващи режими. Вследствие на това, от страните от региона потенциал за привличане на големи инвестиции имат само ОАЕ и Саудитска Арабия, и в по-малка степен - Катар и Кувейт.

"При това, ОАЕ имат потенциала да са една от страните в региона, благоприятни за бизнеса на технологичните компании. Например през 2021 г. почти половината (46%) от всички рискови капитали, инвестирани в страните от Близкият изток и Африка, отиват в ОАЕ", дава пример Ермохин.

Как повишаването на основните лихви в САЩ води до риск от неплатежоспособност на други страни

Как повишаването на основните лихви в САЩ води до риск от неплатежоспособност на други страни

Кои страни са най-застрашени и има ли "рецепта" за избягване на дългови и валутни сътресения

От друга страна, на фона на турбулентността(в една или друга степен) на всички финансови пазари в света без изключение, рисковете на развиващите се пазари за вижданията западен инвеститор, станаха напоследък още по-високи.По един или друг начин, всички пазари са свързани помежду си, но сигурността в Азия все още не е толкова голяма, колкото в САЩ.

Ако се погледне съотношението риск/ доходност от гледна точка на западните инвеститори, най-привлекателният "защитен актив" за тях сега може да са краткосрочните държавни облигации на САЩ (с доходност от около 4,4% за едногодишен хоризонт) и златото.

"В развиващите се страни рисковете за инвестиции все пак продължават да са по-високи отколкото в САЩ", обобщават от "Алфа капитал". А що се отнася до Европа, според финансистите, вече се наблюдава отток на инвестиции оттам към САЩ.

Ще се появи ли нова валута хегемон в света: Три сценария за развитие на глобалната финансова система

Ще се появи ли нова валута хегемон в света: Три сценария за развитие на глобалната финансова система

Възможно ли (скоро) доларът да загуби позициите си на международните финансови пазари