След една седмица на смекчаване на икономическите данни, инвеститорите са по-уверени от всякога, че историческият цикъл на повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв е приключил. Това обаче не означава, че скоро ще има намаления на лихвите.

Междувременно целевият лихвен процент на Фед ще остане на най-високото си ниво от 15 години. Докато общоприетата мъдрост твърди, че високите лихвени проценти могат да натежат на фондовия пазар, стратезите казват, че някои инвестиции са в добра позиция да надминат по време на продължителна пауза на Фед. Те включват: акции с ръст на дивиденти; технологични акции; акции с краткосрочни парични потоци и циклични финансови акции; акции на нововъзникващи пазари; доходност на държавните облигации и процентът на федералните фондове.

Акции с ръст на дивидента

Анализаторите смятат, че компаниите, които изплащат дивиденти (или дори по-добре, ги увеличават), са добри залози за инвеститорите по време на продължителни периоди на високи лихвени проценти. Критично е, че тези компании могат да генерират достатъчно пари, за да финансират операциите си и да изплащат дивиденти на инвеститорите, дори в среда с по-висок процент или по време на икономическо забавяне.

"Това е знак за сила", казва Майкъл Арон, главен инвестиционен стратег в State Street Global Advisors, цитиран от финансовото издание Morningstar.com. "Ако в действителност икономиката се забави или възвръщаемостта на пазара е малко по-ниска, по-голямата част от общата ви възвръщаемост ще дойде от доход от дивиденти."

Той добавя, че тези компании също са склонни да имат по-ниска променливост на печалбите и ниски дългови натоварвания, което им дава предимство пред компаниите, които трябва да вземат повече заеми, за да финансират операциите си. Дори на фона на икономически затруднения тези компании могат да осигурят силен ръст на печалбите и по-добра възвращаемост за акционерите, казва Джош Джамнър, анализатор на инвестиционната стратегия в ClearBridge Investments.

Най-голямата икономика САЩ ще бъде ударена от рецесия през 2024-а, а Фед ще намали лихвите рязко

Най-голямата икономика ще бъде ударена от рецесия през 2024-а, а Фед ще намали лихвите рязко

Според UBS Фед ще отговори на падащата инфлация и икономическия спад, като намали лихвите с впечатляващите 275 базисни пункта

Технологични акции

По същата причина някои от най-големите публични технологични компании - например Apple и Microsoft - биха могли да се възползват от "по-високи за по-дълго време лихви", според Арон. Големите технологични компании обикновено се отличават с "чисти баланси" и "много пари в наличност", обяснява той, отбелязвайки, че когато доходността на държавните облигации скочи миналия месец, технологичните акции също се повишиха.

Компании с краткосрочни финансови потоци и циклични компании

Джамнър посочва акциите с по-кратка продължителност - компании със значителни парични потоци, очаквани в непосредствена перспектива, а не години надолу по пътя - като друг добър залог. При високи лихвени проценти такива компании ще трябва да дисконтират своите парични потоци повече от тези с по-незабавни парични средства. В крайна сметка, казва Джамнер, "това свива настоящата стойност на вашата компания".

Това е част от причината акциите с по-голяма продължителност на очакваните по-големи парични потоци, да са по-чувствителни към промените в курса на лихвите, докато акциите с по-кратка продължителност могат по-лесно да ги издържат.

Много циклични акции, които са склонни да се покачват и падат заедно с разширяването и свиването на икономиката, са в тази категория. "Има много по-голяма стойност, свързана с такава компания в относително краткосрочен план, за разлика от дългосрочния", добавя Джамнер.

Ричард Бърнстейн, главен изпълнителен директор и главен инвестиционен директор в Richard Bernstein Advisors, харесва цикличните компании по друга причина. Той обяснява, че нарастващите лихви означават, че икономиката е по-силна, отколкото хората очакват и "винаги искате да сте изложени на компаниите... които са чувствителни към икономиката".

Финанси

Арон посочва финансовите акции като друг потенциален бенефициент на по-високите лихви, които остават по-високи за по-дълго време. Финансите са "понижени значително", казва той, и са много евтини, но също така и много печеливши. Краят на повишаването на лихвите от Фед може да доведе до възстановяване, твърди той, тъй като по-високите лихви могат да помогнат на кредиторите да печелят повече.

Тези допълнителни приходи биха могли да надхвърлят разходите, които също идват с по-високите ставки, особено ако икономиката постигне "меко кацане" без голяма рецесия. Да не говорим за допълнителната яснота, която идва с паузата на лихвите. "Изведнъж финансовите показатели не изглеждат толкова зле", казва Ароне.

Развиващите се пазари

Въпреки общия консенсус, че Съединените щати се насочват към икономическо забавяне, Бърнстейн казва, че очаква растежът на САЩ - и в последствие, глобалният растеж - да се засили. "Фед ще трябва да реагира на този по-силен от очакваното растеж", казва той.

"Смятаме, че има смисъл да имаме експозиция към нововъзникващите пазари."

Ипотечните лихви в САЩ достигнаха най-високото си ниво от 2000-та година

Ипотечните лихви в САЩ достигнаха най-високото си ниво от 2000-та година

Средният лихвен процент по 30-годишните заеми се повиши до 7,79%

Арон се обръща назад към цикъла на Фед от 1995 г., рядко историческо събитие на "меко приземяване", и отбелязва, че нововъзникващите акции се представиха по-добре, след като централната банка спря да повишава лихвите, подтикнати от отслабването на долара. Доларът беше неочаквано силен в навечерието на тази пауза, подобно на това, което е днес.

Като се има предвид тази история, "международните инвестиции биха могли да се възползват от пауза в повишаването на лихвените проценти на Фед, докато доларът пада, особено предвид лошата фискална ситуация, в която се намират САЩ".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.