В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар поевтинява спрямо еврото и лирата стерлинг, стабилен е по отношение на японската йена. 

Британският паунд се покачи над $1,12 днес, възстановявайки частично загубите от края на миналата седмица, след като новоназначеният министър на финансите, Джереми Хънт, каза през уикенда, че нищо не е "извън масата", когато става дума за коригиране на някои икономически мерки, пише Тrading Еconomics.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи от стойността си 0,29%, а по-широкият доларов индекс на WSJ - 0,27%.

Към 10:27 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,18% - до $0,9741 за едно евро в сравнение с $0,9722 за евро при затварянето на пазара в петък.

В същото време курсът на "зелените" пари се понижи с 0,09% спрямо японската валута и на пазара се разменя по 148,62 йени за долар при 148,69 йени за долар в края на предходната сесия.

Британската лира стерлинк днес сутринта поскъпна с 0,70% до $1,1257 за един паунд от $1,1172 при закриване на предходния търговски ден.

В петък британският премиер Лиз Тръс уволни министъра на финансите Куази Квартенг, назначавайки Джереми Хънт на поста.

Според Financial Times няколко британски консервативни депутати и видни фигури от Лондонското сити призовават самата Тръс да се оттегли от премиерския пост след противоречиви икономически решения, които подкопаха доверието в нея.

Новият министър на финансите на Великобритания каза пред BBC в неделя, говорейки за възможността за преустановяване на някои от скорошните мерки за стимулиране на правителството, че "нищо не е изключено". По-късно в понеделник Хънт възнамерява да направи изявление относно средносрочния бюджет на страната.

Курсът на долара се покачи спрямо китайската валута до 7,1982 юана за един долар в сравнение с спрямо 7,1925 юана при затваряне на пазара в петък. Китайският президент Си Дзинпин, говорейки на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, който беше открит в неделя, сигнализира, че властите в страната ще продължат твърдата си политика за ограничаване на разпространението на COVID-19, който вече сериозно отслаби страната икономика тази година.