По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският продължава да се засилва спрямо йената и еврото, спада по отношение на британската лира. Турската лира продължава да поевтинява.

Индексът ICE индекс, който измерва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лири стерлинг и шведска крона), се стабилизира на малко над 96 пункта. Индексът силно се колебаеше през предишните четири сесии поради несигурността, причинена от появата на новия щам омикрон на COVID-19.

В същото време доларът беше подкрепен в сряда от "ястребовото" изявление на ръководителя на Федералната резервна система на САЩ Джеръм Пауъл. Говорейки вчера в Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на Конгреса, той каза, че смята за уместно Федералният резерв да разгледа възможността за по-бързо от планираното преди съкращаване на програмата за обратно изкупуване на активи още през декемврийското заседание на регулатора.

Както отбеляза Пауъл, "рисковете от ускоряване на инфлацията са се увеличили". Въпреки факта, че инфлационният натиск през тази година до голяма степен се дължи на фактори, причинени от премахването на карантинните ограничения, инфлацията "обхвана икономиката по-широко".

Към 10:15 часа българско време едно евро струваше на пазара с 0,02% по-малко - 1,1318 долара в сравнение с 1,1320 долара в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повиши днес сутринта с 0,33% - до 113,24 йени за долар срещу 112,78 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Британската лира стерлинг се търгува 0,12% по-скъпо спрямо американските долари - по $1,3295 за един паунд.

Турската лира продължава да поевтинява в четвъртък. В навечерието Централната банка на Турция започна да се намесва на валутния пазар, за да подкрепи националната валута, която поевтиня с 40% от началото на тази година. През последните няколко дни лирата актуализира все повече нови ниски нива във връзка със сигналите, че Централната банка, контролирана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, няма да може да повиши основния лихвен процент в обозримо бъдеще.

Валутните интервенции на централната банка донякъде подкрепиха лирата в сряда, обменният курс се покачи до 13 лири за 1 долар от рекордно ниско ниво от 13,91 за долар, регистрирано по-рано

Днес тази валутна двойка се търгува при курс 13,4684 лири за един долар.