След като през миналата седмица поевтиня значително в началото на тази румънската лея падна до ново историческо дъно спрямо еврото.

Според данните на централната банка на северната ни съседка в понеделник валутата се е търгувала за 4,7729 леи за евро или с 0,13% по-евтино в сравнение с петък, когато се задържа на ниво от 4,7635 леи за евро.

Сутринта днес тя се е търговала за между 4,7722 и 4,7728 за евро, показват данни на информационния портал Cosco.ro, цитирани от сайта SeeNews.

В четвъртък валутата е поевтиняла до 4,7669 леи за евро като тогава стойността ѝ е намаля с 0,07% в сравнение със сряда. Това беше ново историческо дъно за леята спрямо единната европейска валута.

Румънската лея падна до ново историческо дъно спрямо еврото

Румънската лея падна до ново историческо дъно спрямо еврото

След изказване на новия министър на финансите на страната

Спадът дойде след изявление на новия финансов министър на Румъния Флорин Къцу, който предупреди, че дупката в бюджета може да се увеличи до 4% от брутния вътрешен продукт през тази година.

"Бюджетният дефицит е нараснал с 2,84% от БВП между януари и октомври и според изчисленията той ще достигне 4% до края на годината", коментира той в средата на седмицата.

Румънската лея падна до предишно историческо дъно на 25 януари, когато "удари" 4,7648 леи за долар.

През миналия месец експертите от CFA Romania - асоциация на инвеститорите, прогнозираха, че през следващите месеци румънската валута ще се движи около 4,7967 леи за евро, а през следващите 12 месеца - около 4,8471 леи за евро.