След като преди месеци поевтиня значително в края на тази седмица румънската лея достигна ново историческо дъно спрямо еврото. Това показват данни на централната банка на северната ни съседка.

Според тях в четвъртък валутата е поевтиняла до 4,7669 леи за евро или стойността ѝ е намаляла с 0,07% в сравнение със сряда, пише сайтът SeeNews. По този начин леята достига най-ниската си стойност спрямо единната европейска валута досега.

Спадът дойде след изявление на новия финансов министър на Румъния Флорин Къцу, който предупреди, че дупката в бюджета може да се увеличи до 4% от брутния вътрешен продукт през тази година.

"Бюджетният дефицит е нараснал с 2,84% от БВП между януари и октомври и според изчисленията той ще достигне 4% до края на годината", коментира той в средата на седмицата.

Румънската лея се срина до ново дъно

Румънската лея се срина до ново дъно

След масови протести в защита на независимата съдебна система

Тя падна до предишно историческо дъно на 25 януари, когато "удари" 4,7648 леи за долар.

През миналия месец експертите от CFA Romania - асоциация на инвеститорите, прогнозираха, че през следващите месеци румънската валута ще се движи около 4,7967 леи за евро, а през следващите 12 месеца - около 4,8471 леи за евро.

Към средата на 2019 година румънската лея беше най-зле представящата се валута в Централна и Източна Европа, като основна причина за това бяха промените във фискалната политика на страната.

Румънската лея е най-зле представящата се валута в ЦИЕ от началото на 2019-а

Румънската лея е най-зле представящата се валута в ЦИЕ от началото на 2019-а

Какви са основните причини за това?