Румънската лея е най-зле представящата се валута в Централна и Източна Европа от началото на годината. Основна причина са изненадващите промени във фискалната политика на страната и нарастващият икономически дисбаланс.

Това показва анкета на Reuters, в която са включени отговорите на 34 експерти, цитирана от румънското издание Romania Insider.

"Когато е налице двоен дефицит, въпреки че условията в световен мащаб са по-добри що се отнася до рисковите активи, очакваме румънската валута да продължи да изостава", коментира Киприян Даскалу, който е главен икономист на ING в северната ни съседка.

Въпросният двоен дефицит отчита такъв по текущата сметка на платежния баланс и бюджетен дефицит. В Румъния бюджетният дефицит на страната нарасна до 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) за периода януари - май.

Този по текущата сметка се увеличи с 38% през първите четири месеца на годината до 2,3 милиарда евро при равнище от 1,66 милиарда евро за същия период на предходната година.

Експертите очакват румънската лея да продължи да отслабва и в следващите месеци, като през следващата година може да стигне до 4,81 леи за евро при равнище от 4,725 леи за евро в момента.

Румъния иска децата и внуците да плащат допълнителна пенсия на възрастните

Румъния иска децата и внуците да плащат допълнителна пенсия на възрастните

Управляващата Социалдемократическа партия е внесла такова предложение в парламента