Русия започна да усеща болката от ниските цени на петрола и вече е готова за сделка, която да ограничи предлагането и да покачи отново цените на черното злато, предава Reuters. Страната обаче казва, че сделка е възможна при присъединяването на "още страни" в споразумението.

Кирил Дмитриев, председател на руския суверенен фонд, казва пред агенцията, че нова сделка между петролния картел и страната е възможна, "ако и другите страни се присъединят". Той споменава и икономическите щети от епидемията.

По-рано този месец досегашната договорка между Организацията на страните износителки на петрол и други производители, включително Русия, пропадна, след като Москва отказа да одобри допълнителни ограничния за производството, настоявайки, че настоящите цени я устройват. Саудитска Арабия, де факто лидер на ОПЕК, отговори агресивно с понижаване на цените по договори, което потопи петролa, който днес се търгува на цени от $26 за барел - 49 процента спад за последния месец.

"Общи действия са нужни, за да бъде възстановена световната икономика", посочва Дмитриев. "В контакт сме със Саудитска Арабия и други страни. Въз основа на това дали броят на страните членки на ОПЕК+ ще се увеличи, има възможност за общо споразумение за балансиране на пазарите".

Дмитриев отказва да отговори кои може или трябва да бъдат новите членове. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че би се включил в ценовата война в "подходящо време".

Светът е залят от евтин петрол и скоро няма да има къде да се съхранява суровината

Светът е залят от евтин петрол и скоро няма да има къде да се съхранява суровината

Анализатори изчисляват, че свободният капацитет може да бъде запълнен за по-малко от 3 месеца