През последните месеци различни институции предупреждават за очакван спад на фондовите пазари, а вчера Saxo Bank за пореден път изтъкна, че на тях растежът ще се обърне, предаде Zero Hedge. По думите на финансовата институция в момента се наблюдава по-голяма концентрация на инвестициите в петте водещи акции от S&P 500, отколкото е имало и при дотком балона.

Според ръководителя на стратегиите за търговия с акции на банката Питър Гарнри петте най-скъпи акции от S&P 500 вече имат тежест от 18% в индекса - феномен, който не се е наблюдавал от четвърт век. Тази концентрация на активи, според специалиста, е категоричен сигнал за чупливостта на пазарите и за дестабилизирането на този сегмент от финансовата система. "Исторически погледнато, това е рецепта за резки движения и не определено трябва да попада на радара на инвеститорите."

Goldman Sachs: Това са четирите заплахи пред акциите от тук нататък

Goldman Sachs: Това са четирите заплахи пред акциите от тук нататък

Те тепърва трябва да покажат, че могат да се задържат скъпи

Но прогнозата на банката се основава не само на концетрацията на инвестициите в няколко акции, но и в самото движение на борсите. Те преминаха през рекордна 2019 г., а инерцията им продължи и през първите дни на настоящата година. Така S&P 500 например вече постигна рекордната си стойност от 3 265 пункта вчера. "Нашата дългосрочна позиция спрямо акциите е положителна, но рязкото им покачване обикновено е следвано и от рязко свиване", пише Гарнри.

Експертът коментира и самата инерция, с която пазарите навлязоха през новата година. "Вчера посочихме, че европейските ценни книги и акции са надценени, както и че има надценяване на акциите спрямо облигациите", казва той. "Краткосрочната динамика може да стане много грозна тук, когато късите позиции се понижат и инерцията се изгуби."

Кои са най-добре представящите се акции за последните 10 години?

Кои са най-добре представящите се акции за последните 10 години?

Много от имената може да звучат изненадващо

Според Гарнри този феномен е породен от политиката на Федералния резерв. Инвеститорите, които очакват лихвения процент да се запази нисък, влагат във все по-рискови активи, за да постигнат по-висок мултипликатор на доходността си. Това означава, че всъщност индексите, захранвани от лесните пари в икономиката, може да продължат да растат още известно време, "преди партито да приключи".

"Но настоящето изстрелване на индексите изглежда твърде агресивно и резкият срив на стойността на акциите може да се случи във всеки един момент", пише Гарнри. "Инвеститорите трябва да понижат експозицията си към акциите или да създадат защитни механизми."