Фондовите борси отчетоха невероятно предсдтавяне през 2019 г., но тепърва те трябва да се задържат на рекордните си стойности през настоящата година. Същевременно има притеснения, че може да се стигне до корекция като тази, която наблюдавахме през 2018 г., или дори до пълен срив на борсите.

"Комбинацията от паричната политика, ниските лихвени проценти, евтиният петрол и продължаващата икономическа експанзия е добра за акциите в САЩ", пише главният стратег по акциите на Goldman Sachs Дейвид Костин в седмичното издание Weekly Kickstart.

Но той все пак посочва четири източника на риск пред фондовите пазари през настоящата година, а именно:

  • Рязък ръст на лихвите;
  • Поскъпване на долара;
  • Забавяне на икономическия растеж;
  • Война между САЩ и Иран.

Според Goldman Sachs пазарите ще се успокоят след първоначалното напрежение между САЩ и Иран, а петролът ще се търгува при средна цена от 63 долара за барел през следващата година. Но ако все пак конфликтът ескалира, това ще доведе до ръст на цената на петрола и понижаване на енергийните акции.

Goldman Sachs: От какво ще се интересуват пазарите през 2020 г.

Goldman Sachs: От какво ще се интересуват пазарите през 2020 г.

Растежът се очаква да се възстанови през следващата година, очакват от банката

От банката поддържат ниската си препоръка за закупуването на ценните книги на такива компании, докато препоръчват закупуването на такива, емитирани от фирми в аерокосмическата индустрия.

Goldman Sachs има индекс от 50 акции от всички индустрии, представени в S&P 500. От ноември досега те са се представяли слабо в сравнение с бенчмарковите 10-годишни държавни ценни книжа на САЩ, което означава, че, въпреки обещанията за задържане на основния лихвен процент, пазарите се тревожат от рязко вдигане на лихвата, предаде Zero Hedge.

Очакванията на банката са, че доларът ще поевтинее с още 2% през следващата година, а това ще увеличи продажбите на компаниите от S&P 500. А всеки 10% покачване на стойността на долара водят до спад от 3 долара за акциите.