По време на търговията в сряда паричните пазари в еврозоната започват да оценяват на 100% вероятността за ново намаляване на лихвените ставки на ЕЦБ до края на годината, тъй като инвеститори и търговци прогнозират, че разпространяващата се епидемия от коронавирус в Европа ще принуди централната банка да предприеме допълнителни мерки, стимулиращи икономиката, предава БНР.

Фючърсите на едноседмичната заемна междубанкова лихва в еврозоната, известна като Eonia, за заседанието на ЕЦБ през декември 2020 година показват намаление с около 10 базисни пункта на лихвените проценти спрямо понижение със 7,5 базисни пункта по време на търговията в понеделник. Това се равнява на вероятност от 100% за ново понижаване на така наречената репо лихва на ЕЦБ с 10 базисни пункта (с 0,1%).

Вероятността за намаляване на лихвения процент на ЕЦБ още на заседанието през юли също се увеличи значително до около 70% от 50% по време на търговията в понеделник.

Това се дължи на избухналото огнище от коронавирус в Италия, която предизвиква опасения, че италианската икономика може в скоро време да изпадне в рецесия, оказвайки негативно влияние върху цялата еврозоната.

Очакванията за предстоящо намаляване на лихвените ставката се повишиха на паричните пазари през последните седмици, тъй като анализаторите се опитват да оценят степента на икономическото въздействие, което коронавирусът може да има, и подкрепата, която ще е необходима от страна на централните банки за ограничаване на негативните последици.

Търговците на паричните пазари вече оценяват две нови понижения на основната лихва на Федералния резерв до края на годината, както и намаляване на лихвата на Английската централна банка до септември.

Във вторник членът на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало заяви, че понастоящем няма нужда от повече действия в областта на паричната политика с оглед на избухналата епидемия от коронавирус.