Ранната търговия в Азия в четвъртък започна доста слабо след решението на Федералния резерв да повиши лихвите в САЩ и показа готовност за по-бързо темпо на затягане на политиката си от очакванията на анализаторите.

В допълнение опасенията около обтегнатте търговски отношения между САЩ и Китай доведоха до още по-предпазливи действия на фондовия пазар.

Не по-малко отражение отказа неочаквано слабото представяне на инвестициите и търговията в Китай, които събудиха нови опасения за развитието на втората по големина икономика след като централната банка там не пристъпи към промени в лихвените нива.

Индексът MSCI изгуби 0,5%, а южнокорейският KOSPI - 1,2%. Хонконгският Hang Seng намаля с 0,2%, а японският Nikkei изтри от стойността си 0,4%, съобщава Reuters.

Федералният резер на Щатите вдигна основната лихва в рамките на 1,75 - 2% и потвърди възможността за общо четири повишения в рамките на тази година.

В резултат основните индекси на "Уолстрийт" реагираха, като Dow Jones изгуби около 120 пункта от стойността си, а S&P 500 намаля с 0,36%. Nasdaq отчете спад от 0,11 на сто.