Американският президент Доналд Тръмп, който не беше критикувал Федералния резерв от доста време, отново пое познатия курс. Той напомни на паричния регулатор на САЩ, че доларът е твърде силен, което пречи на постигането на търговските цели на неговата администрация.

Така може би след търговските войни, водени от американския президент, идва и валутна войни, след като Тръмп не за първи път призовава Фед да отслаби долара.

През текущата 2019 г. лидерът на САЩ все още не бе излизал с подобни изявления, въпреки че ситуацията не се е променила, напротив, доларът продължи да се засилва спрямо всички валути. Но, очевидно, Доналд Тръмп се подсети, че силният долар има негативно влияние върху външната търговия и във вторник в своя Twitter той отново критикува Федералния резерв на САЩ.

"Еврото и другите валути се обезценяват спрямо долара, което поставя САЩ в неизгодно положение. Базовата ставка на Фед е твърде висока и към това трябва да се прибави и нелепото количествено затягане", написа в Twitter Тръмп.

Припомняме, миналата година търговският дефицит на САЩ достигна огромната сума от $621 милиарда. Силният долар затруднява американския износ и допринася за отрицателното търговско салдо. Макар че, в момента американската валута се намира на двумесечен минимум.

В тази връзка интересни събития могат да се развият през следващите месеци. Федералният резерв ще проведе редовно заседание, където може да хвърли светлина върху бъдещите си действия по отношение на паричнокредитната политика.

Доларът е под натиск. Тръмп отново нападна Фед

Доларът е под натиск. Тръмп отново нападна Фед

Няма изразена динамика при еврото и паунда

Но в същото време и Европейската централна банка трябва да си каже думата. По-рано беше съобщено, че европейският регулатор може да направи нови усилия за отслабване на еврото, тъй като потенциалното намаляване на ставката на ФЕД ще отслаби долара и ще укрепи еврото.