В началото на валутната търговия във вторник доларът се оказва под натиск, доколкото инвеститорите предполагат, че опасенията за икономическия растеж ще накарат Федералният резерв да направи пауза във втърдяването на паричнокредитната си политика.

Последното за годината заседание на Фед ще се поведе на 18 и 19 декември , като повечето анализатори и експерти очакват регулаторът да вдигне основната лихва с 0,25 процентни пункта до диапазона 2,25-2,5%. Това повишение ще бъде метвърто за 2018 година. Но инвеститорите повече се вълнуват от новите прогнози на американската централна банка за паричната й политика през следващите две години.

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, отново критикува регулатора преди заседанието на Фед за очакваното вдигане на лихвата. Той нарече "невероятно" това, че Фед може да разглежда втвърдяване на паричната политика на фона на глобалната политическа и икономическа неопределеност.

Днес сутринта йената поскъпва с 0,2 процента до 112,63 йени за долара ,доколкото, страхът от забавяне на световната икономика засили търсеното на по-безопасни активи.

Еврото се държи на валутния пазар без резки колебания при курс $1,1343.

И при фунта стерлинг, силно понижил се в последните месеци заради неопределеността около Brexit, също не се наблюдава изразена динамика. Паундът се търгува сутринта при курс $1,2625.

Суровинните валути поевтиняват на фона на понижаването на петролните цени и перспективите за пренасищане на пазари и опасния за търсенето на фона на глобалното икономически забавяне.