В световен мащаб се случват много тревожни неща. Вече видяхме как политиката на централните банки към повишаване на лихвите, могат да имат токсично въздействие върху финансовите институции след фалита на щатски банки и принудителното сливане между европейски банки.

Но дали това не е само "върхът на айсберга"? Дали не ни очаква повторение на финансовата криза отпреди 14 години? За съжаление отговорът е - напълно е възможно...

Има едине индикатор, който безпогрешно е прогнозирал всяка криза през последните няколко десетилетия - обърнатата крива на доходността.

Обръщането на кривата на доходност на държавните облигации на САЩ показва, че дългосрочните лихвени проценти са достигнали връх, акциите са достигнали дъното и затягането на политиката на Федералния резерв наближава своя лимит, според Ед Ярдени, президент и основател на Yardeni Research Inc., цитиран от "Блумбърг".

Тъй като Федералният резерв агресивно повишава лихвените проценти, за да укроти инфлацията, доходността с кратки срокове засенчва тези с по-дълъг матуритет от около средата на годината, феномен с дълга история на предстояща рецесия.

Разликата сега е толкова голяма, колкото беше, когато кампанията за повишаване на лихвените проценти на тогавашния председател на Федералния резерв Пол Волкър за преодоляване на инфлацията потопи икономиката в началото на 80-те години.

Обърнатата крива също е силен сигнал за други събития, включително свиване на кредита, казва Ярдени.

Активите, които могат да устоят на рецесия

Активите, които могат да устоят на рецесия

Американски икономисти фиксират вероятността за рецесия на 61%

Стратегът-ветеран е известен с това, че въвежда термина "облигационери", за да опише инвеститори, които продават облигации, за да протестират срещу паричните или фискалните политики, които смятат за инфлационни.

"Инверсиите на кривата на доходността всъщност предсказват, че паричната политика на Фед става твърде стегната, което може да предизвика финансова криза, която може бързо да се превърне в кредитна криза, причинявайки рецесия", каза Ярдени, президент и основател на Yardeni Research Inc.

Обърнатата крива на доходността сочи към възможност за дълбока рецесия

Най-дълбоко обърнатата част от кривата на доходност в САЩ е тази, която не е изпратила фалшив сигнал за перспективите за рецесия в САЩ за повече от половин век изследвания.

Това е разликата между доходността на 10-годишните и 3-месечните съкровищни облигации, която беше около 155,8 базисни пункта под нулата към сряда - отразявайки лихвен процент по 3-месечните съкровищни бонове, който се търгува доста над своя 10-годишен аналог.

Голямата разлика между двата процента сочи към вероятността от "дълбока рецесия", според Кембъл Харви, професор от университета Дюк, който е пионер в използването на спреда като индикатор за бъдещ икономически растеж.

Страховете от рецесия отново са на фокус, след като данните от тази седмица предоставиха нови доказателства, че годишният цикъл на повишаване на лихвите на Федералния резерв най-накрая оказва влияние върху пазара на труда.

Въпреки че волатилността на пазара на облигации се понижи през последните три седмици, проблемите с ликвидността и опасенията относно потенциална криза на тавана на дълга на САЩ продължават да измъчват държавните облигации и да изострят движенията на пазара, според Том ди Галома, управляващ директор и съ-ръководител на лихвите търговия за фирма за финансови услуги BTIG.

Спредът 10 години/3 месеца е още под нулата, отколкото беше в навечерието на финансовата криза от 2007-2008 г. и в края на 80-те години, когато Федералният резерв върна лихвените проценти над 8% до 9%.

Размерът на настоящата 10-годишна/3-месечна инверсия по отношение на доходността в момента "е поразителен и се равнява на голяма, сериозна инверсия", каза Харви по телефона в сряда, пред финансовото издание MarketWatch.

"Мащабът на инверсията може да бъде пряко свързан с голямо забавяне на икономическия растеж и моделът прогнозира дълбока рецесия." Спредът - който обикновено дава предварително предупреждение за рецесия от шест до 18 месеца - за първи път падна под нулата през октомври. Първоначално Харви изрази надежда, че САЩ могат да избегнат спад.

Миналият декември той каза на MarketWatch, че измервателният уред - който не е бил обърнат достатъчно дълго по това време, за да изпрати окончателно изявление - може да изпраща "фалшив сигнал" и че вероятността от меко кацане е по-вероятна.

Това беше преди Федералният резерв да повиши отново лихвените проценти през февруари и март и банковата система все повече се превръщаше в канала, чрез който инверсията на кривата на хазната се разиграваше публично.

Сега политиците са "прекалили и си играят с огъня", каза Харви. Кривата е линия, която изобразява разликите в доходността за всички падежи на дълга. Той обикновено се издига нагоре, като инвеститорите изискват премия, за да компенсират рисковете, които могат да се развият с течение на времето.

По-плоската крива може да сигнализира за опасения относно икономическите перспективи. Една обърната крива, при която доходността с кратък срок се покачва над доходността с по-дълъг срок, е предупредителен знак. Обръщането на кривата на Министерството на финансите има значение поради редица причини.

Един от тях е, че преобърна бизнес модела, използван от банките, които правят пари, като отпускат заеми при по-високи лихви в по-дългосрочен план, отколкото плащат на кредитополучателите за техните депозити. Обърната крива на доходност помогна за потапянето на Silicon Valley Bank в Калифорния през март.

"Нямам представа колко още банки Фед е изложил на риск, но със сигурност вярвам, че политиците го правят", каза Харви.

Опасенията от рецесия ли са основното притеснение или има и други фактори, за които е хубаво да се подготвим

Опасенията от рецесия ли са основното притеснение или има и други фактори, за които е хубаво да се подготвим

Може ли световната икономика да избегне рецесия, според анализа на iBanFirst

В сряда доходността на държавните облигации завърши предимно с по-ниски нива, след като по-слабото от очакваното нарастване на броя на работните места в частния сектор за март добави към опасенията относно смекчаването на пазара на труда.

Междувременно основните борсови индекси в САЩ също завършиха предимно на понижение. В Academy Securities в Сан Диего, Дейвид Ганьон, управляващ директор и ръководител на търговията на Министерството на финансите на САЩ, каза, че финансовият пазар изглежда претегля два набора от "екстремни сценарии".

"За облигациите съществува риск икономиката да попадне в рецесия", каза Ганьон по телефона. "Акциите не се притесняват твърде много, че Фед трябва да обърне курса си в рецесия, а вместо това се притесняват, че икономиката няма да изпадне в рецесия", оставяйки политиците да продължат да повишават лихвите.

Малка част от инверсията в 10-годишния/3-месечния спред се дължи на технически фактори, свързани с дисбаланси в доставките, неликвидност и притеснения относно тавана на дълга, каза той. Останалото е свързано с "ценообразуването на рисковете от твърдо приземяване" на пазара на облигации и необходимостта Фед да реагира агресивно.

И така, колко притеснени трябва да бъдат инвеститорите на фондовия пазар?

Данните показват, че в миналото не е наблюдавано изоставяне в акциите в момента, в който кривата на доходността на държавните облигации се обърне с главата надолу, като краткосрочната доходност е по-висока от дългосрочната.

Тоест - тя не е добър инструмент за определяне на времето!

"Въпреки че е добър индикатор за бъдещи икономически проблеми, обърнатата крива на доходността не е много добър инструмент за таймиране за инвеститорите в акции", пише Браян Левит, глобален пазарен стратег в Invesco в бележка от 24 март.

"Например, инвеститорите, които продадоха, когато кривата на доходността се обърна за първи път на 14 декември 1988 г., пропуснаха последваща печалба от 34% в индекса S&P 500", пише Левит.

"Тези, които продадоха, когато това се случи отново на 26 май 1998 г., пропуснаха 39% допълнително увеличение на пазара", каза той. "Всъщност, средната възвръщаемост на индекса S&P 500 от датата на всеки цикъл, когато кривата на доходността се обръща към пазарния пик, е 19%."

Левит отбеляза, че данните от 1965 г. показват, че средната продължителност от време между инверсия и рецесия е била 18 месеца - съвпадайки със средното разстояние между началото на инверсията и пика на S&P 500.

Инверсия на 2-годишната/10-годишната мярка на кривата на доходността предшества всичките шест рецесии от 1978 г., само с един фалшив положителен резултат, каза Рос Мейфийлд, анализатор на инвестиционна стратегия в Baird, в бележка от понеделник.

Но 3-месечното/10-годишното разпределение се разглежда като равномерно, макар и само малко, по-надеждно и е по-популярно сред академичните среди, отбелязват изследователи от Федералния резерв на Сан Франциско.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.