Цената на златото в последния ден от първото тримесечие остава почти непроменена, оставайки съвсем билзо до важната граница от 2000 долара за тройунция. Инвеститорите търсят сигнали за по-нататъшни действия, включително в очакване на публикуването на макроикономически данни в САЩ

Според данни за търговия в понеделник сутринта към 9:35 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с $1,7, или с 0,10%, до $1999,4 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се продава по 1981,79 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Майските фючърси за среброто в същото време поскъпват с 0,16% до 24,03 долара за унция.

Динамиката на световните стокови и финансови пазари, наред с други неща, се дължи на очакванията за предстоящото публикуване на макроикономически данни в Съединените щати. Анализаторите смятат, че доходите на населението на страната през февруари са се увеличили с 0,2% спрямо януари, а разходите - с 0,3%.

Освен това се очаква публикуването на текущия индекс на потребителските настроения в Мичиган, който отразява степента на доверие на домакинствата в икономиката на САЩ. Експертите смятат, че индексът е паднал до 63,2 пункта от нивото от февруари от 67 пункта.