Цената на златото на спот пазара в понеделник сутринта се покачи с 3% и надхвърли 2100 долара за тройунция, счупвайки рекорда, регистриран през август 2020 година.

След това обаче стойността на благородния метал върна назад част от възхода си. Към 8:30 българско време спот цената на златото е 2084,3 долара за унция, което е с 0,7% по-високо от края на предходната сесия.

На борсата Сомех в Ню Йорк към 9,25 часа българско време златните фючърси се търгуват по 2096,2 (+6,3% ) долара за една тройунция. Два часа преди това цената на декемврийските фючърси се покачи със 17,7 долара до 2107,15 долара за тройунция.

Експерти смятат, че ценният метал ще продължи да поскъпва през следващата година, отбелязвайки геополитическото напрежение, както и възможността за намаляване на лихвения процент от Федералния резерв, което би допринесло за по-слабия долар и съответно по-виска цена на скъпоценния жълт метал. Пазарите сега виждат 60% шанс централната банка на САЩ да намали основния си лихвен процент през март следващата година и напълно уверени ценообразуват намаление през май.

Пазарът на благородни метали реагира на новините за ескалиране на напрежението в Близкия изток, казва изпълнителният директор на DHF Capital Бас Койман, цитиран от Market Watch.

Приключването на примирието на Израел с Хамас "вероятно ще допринесе за това инвеститорите да избегнат рисковете", казва експертът.