Цената на златото се повишава, като темпът на растеж се ускори след публикуването на резултатите от заседанието на Федералната резервна система (FRS) на Съединените щати, показват данните от търговията.

Златото поскъпна до 1740 долара за унция в четвъртък, след като скочи с 1% в предишната сесия, тъй като председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза, че вероятно ще стане подходящо да се забави темпът на повишаване на лихвените проценти в зависимост от инфлационната и икономическата картина. Неговите по-малко ястребови коментари натежаха върху долара и доходността на държавните облигации, като същевременно подкрепиха цените на жълтите кюлчета, пише Тrading Еconomics.

В сряда вечерта цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 8,1 долара, или 0,47%, до 1725,8 долара за тройунция. В четвърътък сутринта тенденцията продължава - към 9:30 часа българско време котировките за жълтия метал се вдигнаха до 1737,60 долара за една тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1738,35 за унция, информира Ройтерс.

Септемврийските фючърси на среброто се покачиха с 1,29% до 19,306 долара за унция.

На завършилото вчера заседание Федералният резерв на САЩ очаквано повиши основния лихвен процент до ниво от 2,25-2,5% годишно. Лихвеният процент беше повишен със 75 базисни точки за втори пореден път. Регулаторът отбелязва, че би било подходящо по-нататъшно увеличение на целевия лихвен диапазон.

Този ход на регулаторът доведе до относително отслабване на долара и спада в доходността на американските държавни облигации и съответно до покачване цената на златото.