Цената на златото нараства умерено в сряда сутринта, сочат данните от търговията. Инвеститорите оценяват перспективите за по-нататъшна държавна подкрепа за американската икономика, която може да отслаби долара, да повиши инфлацията и да направи купуването на жълтите кюлчета по-изгодно.

Стойността на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк днес сутринта нарасна с 0,46%, или с 8,5 долара, до 1848,7 долара за тройунция.

Цената на мартенските фючърсите за сребро се покачи с 0,64% до 25,485 долара за унция.

Участниците в търговията обърнаха внимание на изявленията на кандидата за финансов министър Джанет Йелен. Тя отбеляза, че се притеснява от дългосрочната устойчивост на американския дълг и бюджет, но сега първият приоритет е необходимостта да се помага на хората по време на пандемията от коронавируса и да се инвестира в инфраструктура и зелени технологии. Бившият шеф на Федералния резерв също така заяви, че лихвените проценти ще останат много ниски за дълго време.

Котировките на благородния метал се подкрепят и от обезценяването на долара спрямо други основни световни валути.Оле Хансен, ръководител на суровинната стратегия в Saxo Bank, отбеляза, че пазарите трябва да вземат предвид инфлацията като движеща сила за цените на златото, пише Ройтерс. И това, както следва от думите му, може да продължи да оказва положително влияние върху златните котировки, които спаднаха през последните месеци.

Доларът малко отслабна, доходността на държавните облигации на САЩ не се промени, но пазарът леко загуби апетита си за злато, описва ситуацията на пазара Оле Хансен.