Златото поскъпва в петък като част от пазарната корекция, след като поевтиня с 1,2% ден по-рано, показват данните за днешната търговия.

Днес сутринта цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,71%, или с 12,45 долара, до 1775,1 долара за тройунция.

Цената на мартенските фючърси на сребро в същото време се повишиха с 0,77% до $22,492 за тройунция.

На пазара на злато в петък сутринта има корекционен растеж след спада в предишния търговски ден с 1,2%. Несигурността на инвеститорите произтича от разпространението на новия щам на COVID-19, наречен "Омикрон", който според някои експерти е по-устойчив на ваксини. В редица страни вече са установени случаи на заразяване с щама, в резултат на което правителствата затягат ограниченията за движение и социални контакти.

"Златото успя да компенсира някои от загубите си, но цените може да останат в текущия диапазон, тъй като има малко индикации, че инвеститорите го избират като безопасно убежище в нестабилна епидемиологична ситуация", каза за деловото издание The Wall Street Journal Джефри Халей, старши пазарен анализатор в Oanda.