В началото на валутната търговия във вторник американският долар се покачва спрямо йената и леко поскъпва спрямо еврото. Стойността на златото също корекционно се вдига във вторник сутринта след значителното й спадане в понеделник с 5% - до под $1500 за тройунция.

Преди това йената скочи спрямо долара с повече от 1,5% след спешното решение на Федералния резерв да свали базовата лихва до нула. Търсенето от инвеститорите на активи - безопасни убежища, се увеличи, тъй като усилията на Централната банка на САЩ не успяха да облекчат опасенията от избухването на пандемията от коронавирус COVID-19, пише CNBC.

Американската централна банка в понеделник вечер понижи лихвения процент по федералните кредитни фондове с един процентен пункт до диапазона 0-0.25%. Също така обяви планове за закупуване на допълнителни държавни облигации в размер на 500 милиарда долара и гарантира ипотечни ценни книжа в размер на 200 милиарда долара, както и допълнителни мерки за осигуряване на ликвидност на търговските банки.

Фед призова банките да увеличат кредитирането чрез съществуващите резерви. Регулаторът заяви, че е готов да използва "пълната гама от инструменти, които има за подпомагане на кредитирането за домакинства и предприятия".

На този фон днес сутринта доларът се търгува по 106,37 йени срещу 105,83 йени в предходния работен ден.

В същото време общата валута се разменя срещу американската при курс в $1,1174 за евро в сравнение с $1,1183 за евро в края на сесията в понеделник.

На пазара едно евро струва 118,87 йени в сравнение със 118,47 йени в понеделник.

Фунтът стерлинг се разменя във вторник по $1,22239 за паунд в сравнение с $1,22271 за паунд и по 1,0958 евро за паунд спрямо 1 072 евро за паунд ден по-рано.

Златото поскъпва във вторник след сили разпродажби в понеделник, на фона на общата паника, причинена от разпространението на коронавирус, показват данните от днешената търговия.

Цената на априлските фючърси за злато на борса Comex в Ню Йорк расте с 0,69%, до $1496,75 за тройунция. Майските фючърси за среброто поевтиняват с 0,4%, до $12,765 за унция.

По време на търговията в понеделник цената на златото падна с почти 5%, а на среброто - с 18%, защото вследствие на обща паника търговците продаваха скъпоценните метали в търсене на свободни парични средства.