Турската лира падна до рекордно дъно, след като централната банка изненадващо намали основния лихвен процент в четвъртък и предизвика нова турбуленция на пазара, предава Bloomberg. Едва един от 23 икономисти, запитани от агенцията, предвиждаха централната банка да запази лихвата без промяна на ниво от 19%, но решението бе за намаляването ѝ с 1 пр. п.

През август инфлацията в южната ни съседка неочаквано се повиши до 19,25 процента, натискайки реалните лихви под нула за първи път от октомври. Но новият гуверньор, назначен от президента Реджеп Ердоган, реши да обърне внимание само на индекса на потребителските цени, който изключва волатилни продукти като храните и енергията и е с 250 базисни пункта по-нисък - давайки си възможност да оправдае решението на централната банка да "послуша" Ердоган и да намали лихвите.

Президентът обеща по-ниски разходи по заемите и по-ниска инфлация от този месец - и неизпълнението можеше да коства поста на гуверньора. Шахап Кавджъоглу е четвъртият управител на турската централна банка от 2019 г. насам.

След решението централната банка посочи, че повишените цени се дължат на временни фактори.

Ходът рискува да предизвика ново поевтиняване на турската валута, която вече отслабна с над 16 процента спрямо щатския долар от 20 март насам, когато Кавджъоглу зае поста.

В четвъртък тя падна с 1,7 процента спрямо долара до 8,8017. Основният борсов индекс пък изтри ръста от деня и падна с 0,9%.