Турският банков регулатор инструктира банките в страната да отпишат 46 милиарда лири (8,1 милиарда долара) "лоши" дългове до края на годината и да създадат резерви за покриване на загуби, съобщи Reuters.

Това, както отбелязва агенцията, е един от най-агресивните стъпки на Анкара за премахване на най-тежките последици от валутната криза през миналата година.

На първо място, става дума за заемите, отпуснати на най-засегнатите сектори: енергетика и строителство. Очаква се това да увеличи коефициента на несъбираемите кредити на банките от 4,6% на 6,3%, съобщава BDDK (Агенцията за банково за регулиране и надзор на Турция).

Регулаторът предприе такава стъпка година след най-лошия етап от валутната криза в Турция, който предизвика рязко увеличение на инфлацията и лихвените проценти поради факта, че икономиката на страната изпадна в рецесия.

Турция налива $4,9 милиарда в банките си

Турция налива $4,9 милиарда в банките си

Най-голямата сума от финансовата криза от 2001 г., която почти срина сектора

Турската лира загуби близо 30% спрямо долара миналата и падна с още 7,8% тази година, въпреки че натискът на цените и паричната политика започна да отслабва.

Докато икономиката проявява признаци за възстановяване, усилията предимно на банките за разрешаване на проблемите с лоши дългове на стойност около 20 милиарда долара бяха прекратени през лятото. Всички първоначални планове бяха отхвърлени или отложени.

Източник на агенцията, запознат с плановете на Министерството на финансите, твърди, че оттогава правителството проявява все повече признаци на нетърпение за липсата на напредък по отношение на лошите дългове, "запушените" кредитни канали и нежеланието на банките да отписват заеми. Според източника Министерството възнамерява да заеме по-агресивна позиция по този въпрос.

Действията на Ердоган сложиха прът в икономиката на Турция

Действията на Ердоган сложиха прът в икономиката на Турция

През второто тримесечие експанзията на брутния вътрешен продукт се забавя

Както заявиха от BDDK на 17 септември съотношението на капиталовата адекватност на турските банки или CAR ще спадне с 50 базисни пункта до все още високо ниво от 17,7%, отчасти поради проблема с лошите кредити. Агенцията се позова на "предпазлив" анализ на показателите за юли.

В изявление регулаторът казва, че банките са увеличили паричните средства през тази година, а основният и вторичният им капитал са се увеличили с 49 милиарда лири.

"Проучванията показват, че сектора като цяло поддържа своята здрава и силна структура, а постоянната структура на капитала е на ниво, което лесно може да управлява рисковете въз основа на качеството на активите", се казва още в изявлението.

По-рано Агенцията за банково регулиране и надзор прогнозира, че коефициентът на просрочените задължения към банковия сектор, който е нараснал през последната година, може да се повиши до 6% до края на 2019 г., докато други анализатори дават по-високи оценки за този показател.