Ваксината на Moderna Inc. е постигнала 94,5% ефективност в предотвратяване на заразяването с коронавирус, съобщиха от компанията, цитирани от Bloomberg. Само пред 7 дни позитивни резултати от изследванията обявиха и Pfizer и BioNTech.

Предварителен анализ от данни от над 30 хил. доброволци показва, че ваксината на Moderna предотвратява почти всички симптоматични случаи на Covid-19. Акциите на компанията се изстреляха с над 12%, а фючърсите на Dow Jones Industrial Average добавиха 1,7%. S&P 500 расте с 1,2%, а Nasdaq - с едва 0,1%. В Европа Stoxx 600 добави 1,4%. Ралито при акциите добавя $120 млрд. към стойността на MSCI All Country World Index, изчислява Bloomberg. Златото изгуби 1%.

Само пет участника в изследването, получили две дози от ваксината, са се разболели - в сравнение с 90 случая в контролната група. Сред тези петима няма нито един, който да е с тежки симптоми - спрямо 11 в контролната група.

Очаква се и Moderna, и Pfizer да търсят спешно одобрение от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата. Компанията вече получи $955 млн. от САЩ за разработване на ваксината, а Вашингтон ще плати до $1,53 млрд. за необходимите дози. Pfizer не е получила пари за разработка, но има договор за ваксини със САЩ на стойност почти $2 млрд.

Едно от предизвикателствата пред ваксината на Pfizer/BioNTech е, че тя трябва да бъде съхранявана при -70 градуса по Целзий. Moderna казва, че нената ваксина може да остане стабилна до 30 дни, ако бъде държана във фризери.