Южна Корея планира забрана за търговия на криптовалути през борси в страната. Министерството на правосъдието заяви, че виртуалните валути притесняват "особено много" правителството, предава BBC.

Няколко от криптоборсите в страната са били обект на прокурорски и данъчни проверки през седмицата заради съмнения за неплащане на данъци.

Bitcoin и други криптовалути загубиха част от стойността си в четвъртък, макар да не може да се каже колко от загубата е в резултат на действията на Южна Корея. Спрямо върха си от средата на декември м.г. bitcoin се търгува с близо 30% по-ниско.

Китай може да ограничи тока за "копачите" на bitcoin

Китай може да ограничи тока за "копачите" на bitcoin

Темата е била обсъждана на срещата, след която бяха забранени криптоборсите, твърди Reuters

През последната година дигиталните валути поскъпнаха рязко - което предизвика и още по-голямо търсене. От своя страна това създаде притеснения на правителствата относно неопитните инвеститори, които се включиха в манията.

"Има сериозни притеснения относно виртуалните валути и Министерството на правосъдието подготвя законопроект, с който да забрани търговията през борсите", казва министърът Парк Санг-ки.Действията на властите през седмицата включиха и проверка на място във втората най-голяма криптоборса в страната - Bithumb.

Търговията на криптовалута на борсите е забранена и от Китай.

Престъпниците зарязват bitcoin

Престъпниците зарязват bitcoin

Те имат нов любимец в криптосвета