Американските акции затвориха при драстично покачване във вторник, като индексът Dow Jones Industrial Average надхвърли 30 хил. пункта за пръв път в над вековната си история, тъй като инвеститорите бяха обнадеждени от напредъка по пътя към пускането на ваксината срещу коронавирус и от новините за началото на прехода на администрацията на Байдън в Белия дом.

Въпреки това се очакваше обемите на търговията да останат по-слаби преди Деня на благодарността в четвъртък, когато пазарите ще бъдат затворени, като в петък борсите ще работят само половината ден.

Как се представиха бенчмарковете индекси вчера?

Индексът Dow Jones Industrial Average нарасна с 1,53% или 454,97 пункта, достигайки 30 046,24 пункта.

S&P 500 нарасна с 1,61% или 57,82 точки, приключвайки деня на стойност от 3 635,41.

Nasdaq Composite се покачи със 156,15 пункта или 1,3% до 12 036,79, тъй като технологичните акции изоставаха от акциите на по-чувствителните от икономическа гледна точка компании.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

Преминаването на прага от 30 000 за Dow Jones във вторник, макар да показва силата на изстрелването на борсите, няма значение само по себе си, отбелязват някои анализатори.

"Според мен е много по-интересно да сравним цената на индекса с основните характеристики (печалби, продажби, балансова стойност) на компаниите в него", каза Брайън Левит, световен пазарен стратег в Invesco, цитиран от Marketwatch.

Той отбеляза, че през 1999 г., когато Dow Jones за пръв път достигна 10 хил. пункта, компаниите в него се търгуваха при почти 30 пъти печалба на акция - най-високата стойност от Голямата депресия насам. Когато следващия път достигна 10 хил. пункта през 2009 г., представителите на индекса се търгуваха при 12 пъти печалба на акция, най-ниската стойност от близо 40 години. В понеделник Dow се търгува на 29 пъти печалба на акция. Все пак президентът Доналд Тръмп нарече достигната стойност от 30 хил. пункта "свещено число".

Защо индексите растат

"Очакванията за пускането на ваксината, заедно с политическата сигурност, стимулираха цикличната търговия", каза в интервю Тод Яблонски, главен инвестиционен директор на Principal Global Asset Allocation.

Затова инвеститорите понижават тежестта на ръста на случаите на коронавирус върху акциите и краткосрочното им икономическо въздействие и вместо това са фокусирани върху очакванията, че компаниите, чиито печалби са пострадали по време на пандемията, могат да започнат да се възстановяват.

"Пазарът включи в оценките си негативите от въздействието на вируса, но вече вижда светлината в края на тунела", казва Дейвид Норис, портфолио мениджър в TwentyFour Asset Management.

Борсите също може да са получили тласък от новината, че бившата председателка на Федералния резерв Джанет Йелън е избраната от Байдън за министър на финансите. Йелън се разглежда като опитен икономист и администратор, който помага на пазарите и икономиката да се ориентират към възстановяването от финансовата криза от 2008 г. Тя ще бъде първата жена, която ще служи като министър на финансите на САЩ.

Много вероятно е обаче инвеститорите да са се повлияли от новината, че Федералният резерв ще задържи основния лихвен процент на нулата поне до края на 2023 г. За борсите това означава, че няма да преминат през спукване на балона, каквото се наблюдаваше през 2000 и 2008 г.... Засега.