Цената на биткойн (BTC) достигна 19 000 долара на 24 ноември за първи път от историческото си покачване през декември 2017 г., припомнят от Cointelegraph. Ето кои са трите водещи причини стоят зад поскъпването на водещата криптовалута.

Основните фактори, които стимулират продължаващото рали на BTC, е натрупването на "китове", т.е. на големи бизнеси или инвеститори, имплементиращи криптовалутата или купуващи мащабни количества от нея, намаляването на предлагането на валута и експлодиращата търговия.

Китовете окупират биткойн

През целия ноември се формират големи клъстери от институционални и индивидуални потребителите, тъй като цената на биткойн нараства. Тези клъстери се появяват, когато биткойн китове започват масово да купуват биткойн и не го продават. Анализаторите тълкуват това като сигнал, че китовете се натрупват и че нямат намерение да продават в близко бъдеще.

Обрат на съдбата: Експерт смята, че биткойн е по-добър от златото и ще стигне $100 хиляди

Обрат на съдбата: Експерт смята, че биткойн е по-добър от златото и ще стигне $100 хиляди

Хората и институциите тепърва започват да припознават криптовалутата като сигурен начин за съхраняване на стойност

Разликата между продължаващото поскъпване на криптовалутата и предишните ценови цикли е, че сегашната възходяща тенденция се оказа по-устойчива. Всъщност данните показват, че всяко ниво на ценова подкрепа е било придружено от натрупване на китове.

Това се потвърждава и от данните на компанията за пазарен анализ Santiment, чиито анализатори отчитат, че броят на китовете се е увеличил значително през последните месеци. "Броят на китовете, притежаващи поне 10 хил. биткойна, се увеличи до 114 само през последните няколко дни, когато цените нараснаха отново над 18 хил. долара", посочват те. "Освен това броят на притежателите на над 1000 биткойна достигна исторически рекордната стойност от 2449."

Предлагането на биткойн намалява

Една устойчива тенденция през цялата 2020 г. е постоянното понижение на борсовите резерви от биткойн.

Инвеститорите и китовете депозират биткойн на борсите, когато искат да го продават. Така спадът означава, че все по-малко хора искат да продават криптовалутата си.

Милиардер: Биткойн тепърва ще расте

Милиардер: Биткойн тепърва ще расте

Кривата на доходността на криптовалутата ще се покачи като тази на златото и медта, смята Пол Тюдор Джоунс

Полу-анонимният трейдър, известен като Byzantine General ("Византийския генерал") посочи, че всеки път, когато има ръст на борсовите резерви, те се изчерпват моментално. "Не схващате ли?", написа той. "Буквално няма достатъчно предлагане."

Ръстът на обемите

Обемите както на институционалните, така и на спот борсите се изстреляха скоростно от септември досега. Интересът биткойн фючърсите надхвърли 1 млрд. долара през ноември на CME, а на Binance търговията на валутната двойка биткойн - щатски долар постоянно формира дневни обеми над 1,5 млрд. долара.

Данните показват също, че спот пазарът води покачването на криптовалутата, а не дериавтивният или фючърсния пазар. Тази тенденция може да направи поскъпването по-устойчиво и понижава риска от значителни корекции в цената на биткойн.