Цената на златото в понеделник сутринта нараства на фона на обезценяването на долара. Нестихващите геополитически рискове заради отношенията между САЩ и Китай също поддържат котировките над нивото от 2000 долара за унция, показват данните от днешната търговия.

Днес сутринта котировките за октомврийските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк се покачиха с 0,64%, или с 12,9 долара - до 2030,9 долара за тройунция. Миналия петък, 7 август, златото удари рекордните $ 2078 за унция.

Септемврийските фючърси за сребро в същото време се повишиха с 2,69% до $28,282 за унция.

В понеделник доларът поевтинява, донякъде като част от корекцията, след като се повиши спрямо световните валути с 0,7% в петък. Укрепването на долара беше свързано със силна статистика за безработицата в Съединените щати: показателят през юли падна повече от очакваното, а броят на работните места в неземеделските сектори на икономиката се увеличи повече от очакваното.По-евтиният долар поддържа стойността на стоките, включително златото, тъй като прави метала по-достъпен за инвеститорите с различна валута.

Златото традиционно е по-надежден актив, търсенето на което се подкрепя от постоянната глобална несигурност и геополитическите рискове. В момента този фактор са влошените отношения между САЩ и Китай.

По-рано Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 11 високопоставени служители в континентален Китай и Хонконг. Американският държавен секретар Майк Помпео и министрите на външните работи на Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия издадоха съвместно изявление в неделя, в което обвиниха КНР в подкопаване на автономията на Хонконг.

В отговор на подобно изявление властите в Пекин, протестираха, изразявайки несъгласия с тези обвинения.