Цената на златото в четвъртък сутринта расте след публикуването на резултатите от двудневното заседание на ръководителите на Федералната резервна система на САЩ.

Според данни за днешната търговия, цената на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нараства с 0,9%, или с 16,25 долара - до 1815,9 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро поскъпват с 1,78% до 25,32 долара за унция.

В сряда бяха публикувани резултатите от двудневната юлска среща на Федералния резерв на САЩ. След заседанието регулаторът запазва базовия лихвен процент и обема на обратно изкупуване на активи на същите нива. Освен това американската централна банка очаква инфлацията да се забави до целевото ниво от 2% в средносрочен план.

На този фон има спад в обменния курс на долара, което също подкрепя златните котировки, които традиционно са чувствителни към динамиката на американската валута.

Анализаторите на Oanda, цитирани от The Wall Street Journal, отбелязват, че въпреки "по-ястребовия" тон на Фед, потвърждението за продължаването на стимулиращата политика на регулатора подкрепя покачването на цената на златото.

Освен това "добрата новина" за златото беше и фактът, че решенията на Фед не увеличиха доходността по американските държавни облигации.