Цената на златото в понеделник сутринта се повишава значително поради това, че доходността на американските държавни облигации намалява като алтернативна посока на "защитни" инвестиции, сочат данните от търговията. Новта вълна на ковид заразата в Азия може да доведе до нарастващо търсене на безопасни активи и инфлационен хедж, смятат експерти.

Днес сутринта към 9,50 ч. българско време юнските фючърси за златото поскъпнаха на Нюйоркската фондова борса Comex с 0,88%, или с 16,1 долара, до 1854,32 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за юли повишават цената си с 1,21% до 27,746 долара за унция.

Доходността на десетгодишните държавни ценни книжа в понеделник спада до 1,62% от 1,63% в края на предишната търговия и като цяло от предишния локален максимум от 1,69%.

Традиционно спадът в доходността на държавните облигации има положителен ефект върху котировките на златото, също и понеже влияе върху курса на долара, към който котировките на благородните метали са чувствителни. По-евтиният долар прави златото по-лесно достъпно, когато инвеститорите притежават друга валута.

Спадът в доходността на държавния дълг последва макростатистическите данни: например продажбите на дребно в САЩ през април не се промениха спрямо март, въпреки че пазарите очакваха ръст от 1%.

"Нарастващото търсене на безопасни активи и инфлационен хедж може да даде забележим положителен тласък на цените на златото, докато Азиатско-тихоокеанският регион е изправен пред нова вълна от COVID-19", цитира Bloomberg също стратега на Daily FX Маргарет Янг. Традиционно златото действа като застраховка срещу инфлационните процеси като по-надежден актив.