Цената на златото във вторник сутринта расте на фона на спада на долара, след като американската валута достигане на месечен максимум, сочат данните от днешната търговията.

Стойността на февруарските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,46%, или с 8,35 долара - до 1838,25 долара за тройунция.

В същото време мартенските фючърсите за сребро поскъпнаха с 1,56% - до 25,253 долара за унция.

Котировките на златото остават чувствителни към динамиката на долара поради липсата на значими фактори, които биха могли да повлияят на търсенето на жълтите кюлчета. Доларовият индекс спада във вторник, след като достигна максимума от 21 декември предния ден. По-евтиният долар подкрпепя цените на златото, което става по-евтино за притежателите на друга валута.

"Изглежда, че ключовият фактор е американската валута. Ходът на долара е най-добрият предсказател за движението на пазара на злато през последните дни", цитира Ройтерс старши стратега на CMC Markets Майкъл Маккарти.

Освен това инвеститорите очакват тласък на американската икономика. Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън представи план за финансова подкрепа на икономиката на страната за 1,9 трилиона долара, който беше одобрен от демократите в Конгреса. Големият размер на стимулационния пакет създава риск от нарастване на инфлацията, което ще повлияе положително на стойността на златото и отрицателно върху долара.