Цената на златото продължава да пада във вторник сутринта - поскъпването на долара влияе негативно върху стойността на благородния метал, сочат данните от търговията.

Днес сутринта цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с 0,67% или с 11,6 долара до 1711,4 долара за тройунция. В понеделник котировката на златото спадна с 0,8%.

Сребърните фючърси за май поевтиняха с 2,22% до 26,085 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) се повишава с 0,2%. Индикаторът расте за втори пореден ден и за първи път от 8 февруари се изкачи над 91 пункта. Скъпият долар прави златото по-малко изгодно за инвеститорите, които притежават други валути.

Инвеститорите продължават да наблюдават и други фактори, влияещи върху котировките на златото, включително доходността на държавните облигации и процеса по приемане на пакета за подкрепа на американската икономика.

"Златото отговори повече на комбинацията от увереност и нарастваща доходност, отколкото на всеки страх от инфлационен натиск", цитира Bloomberg анализаторката на StoneX Рона О'Конъл.