20-те години на XXI век са като повторение на 60-те от миналото столетие най-малкото заради един сюжет - да мечтаеш за Космоса отново е на мода. Все по-авангардни технологии се извеждат в орбита, а човечеството вече има съвсем реални планове за завръщане на Луната и първи стъпки на Марс. Все едно сме във времената на Гагарин и "Аполо".

Затова и не е изненада, че космическите пътешествия вдъхновяват и земния ни живот. Така или иначе много от технологиите, които днес приемаме за даденост, са били замислени някога с поглед към звездите.

Конкретен пример идва от Huawei. Технологичният гигант представи нова версия на своя луксозен смарт часовник Watch 4 Pro - Space Edition. Тя идва с промени в дизайна, но и с добавени функционалности, които са вдъхновени именно от космическата епоха.

Снимка 666971

Източник: money.bg

Към момента това е най-мощният масов часовник на Huawei, но дали това е достатъчно, за да си пробие път на пазара? Нека разберем!

Huawei отново изненадаха с флагмански смартфон и собствен процесор

Huawei отново изненадаха с флагмански смартфон и собствен процесор

Pura 70 серията има сериозни фотографски амбиции

Дизайн

Още при разопаковането на Huawei Watch 4 Pro Space Edition (да, името е дълго) ефектът "Уау" е доста вероятен. Обликът на смарт часовника е категорично футуристичен - създателите му не са се опитвали да взаимстват от дизайна на традиционни модели.

Вдъхновение всъщност е... т.нар Дюза на Лавал - един от основните елементи на ракетния двигател. Единственият възможен размер е 48 мм, а единственият възможен цвят е тъмно сиво, като той идва от използваната сплав, която Huawei наричат Aerospace-grade DLC Titanium. Тя е лека, но има повишена издръжливост заради вложения в нея титан. От него е направена и самата каишка.

Снимка 666975

Източник: money.bg

Сапфиреното стъкло също е подсилено срещу инцидентни драскотини. Около него има червено-черна керамична рамка (в която също са вложени редки елементи), корона и програмируем бутон.

Самият екран е 1,5-инчов LTPO AMOLED с 466х466 пиксела резолюция, като от Huawei са създали специален Laval дизайн за интерфейса, който показва чрез различни анимации нивото на батерията и различни основни показатели.

Налице са и сертификати за до 30 метра свободно гмуркане и IP68 защита от прах.

Едно е сигурно - Huawei Watch 4 Pro Space Edition изглежда като много добре направен часовник от висок клас.

Функционалност

Когато става дума за смарт часовници, формата не е достатъчна - нужно е съдържание. Huawei не са се задоволили с това просто да сложат миналогодишния Watch 4 Pro в нов корпус - има немалко подобрения.

Те са най-добре видими в Health Overview функционалността. В рамките на броени секунди тя събира данни за различни показатели като пулс, температура и сатурация и ги представя по удобен начин на потребителя. Новият модел прави информацията по-достъпна и се интегрира с допълнителни устройства от екосистемата на Huawei.

Watch 4 Pro Space Edition може да засича проблеми с дишането по време на сън, а позволява и ЕКГ измервания. Всичко това е възможно благодарение на подобрение TruSeen алгоритъм за анализ на здравните показатели.

Поддържат се различни спортни активности - като за бягането, плуването и колоезденето има по няколко варианта. Общо говорим за около две дузини спортове плюс различни възможности за персонализация.

Освен това има и възможност да водите разговори през смарт часовника - като външно устройство към вашия смартфон или напълно автономно чрез eSIM поддръжката.

Как Huawei ще победи Android и iOS в Китай

Как Huawei ще победи Android и iOS в Китай

Ще успее ли HarmonyOS там, където всички останали се провалиха?

Всичко това е възможно благодарение на Harmony OS. Операционната система на Huawei дава достъп и до приложения специално за часовници, а освен това улеснява съвместната работа с други устройства на компанията.

Батерията издържа между 3 и 5 дни в стандартен режим и до 3 седмици при включване на режима за пестене на енергия.

В употреба

Както вече стана ясно, Huawei Watch 4 Pro Space Edition прави много добро първо впечатление с вида си. По-горе споменахме, че говорим за устройство в 48-милиметровия клас. Важно е да подчертаем, че то наистина стои доста едро на ръката - Watch 4 Pro Space Edition категорично дава вид на "мъжки" модел.

Размерите и теглото му изискват първоначално свикване, но след това е по-скоро комфортен. Каишката е категорично сред най-добрите в класа си, като в комплекта има и допълнителни сегменти.

Huawei Watch Ultimate: Най-амбициозният смарт часовник днес

Huawei Watch Ultimate: Най-амбициозният смарт часовник днес

Той ще е съвсем на място както на официална вечеря, така и на 100 метра под водата

Приложението Huawei Health на практика "управлява" смарт часовника - то е налично в платформата AppGallery още при първоначалното настройване потребителят получава QR код за неговото изтегляне.

Самото приложение, подобно на софтуера на смарт часовника, е изключително "общително" - подгответе се за бомбардировка от уведомления при заводските настройки. Watch 4 Space Edition ще ви напомня да ставате от бюрото, ще ви дава подробен отчет какво сте постигнали през предходния ден, ще ви мотивира да изгаряте още калории и ще ви поздравява, когато засече, че го правите.

Прецизността на сензорите е на добро ниво, макар да засякохме няколко ситуации, в които, например, се засича необяснимо ниска сатурация или се засича сън в будно положение. Поне на пръв поглед това изглежда като софтуерен въпрос, който може да бъде разрешен чрез последващи обновления.

Снимка 666974

Източник: money.bg

Още при първоначалното свързване нашата бройка изтегли почти 2-гигабайтов ъпдейт за Harmony OS. Това отне известно време и не стана от първия опит без ясно обяснение защо - но все пак да не забравяме, че целият процес се случваше преди пазарния дебют на смарт часовника и вероятно е имало някои предстартови настройки от страна на Huawei.

Батерията покрива заявените от производителя параметри - поне 4 дни работа с основните мониторингови функции не са проблем.

Ще ви харесат:

  • Дизайнът е страхотен;
  • Качествена сглобка с издръжливи материали;
  • eSIM поддръжка;
  • Голям брой и лесни за използване здравни функции;
  • Богата екосистема.

Имайте предвид:

  • Размерите на смарт часовника не го правят универсален избор;
  • Уведомленията при заводските настройки са доста.

В заключение

Huawei Watch 4 Pro Space Edition е премиум устройство, което прави впечатление както с дизайн, така и с функционалност. Най-големите му "грехове" са по-скоро функция на сложните отношения на технологичния гигант с останалите големи играчи в смартфон сферата.

От друга страна, компанията има силни позиции на smartwatch пазара, като много от нейните потребители всъщност използват Android и iOS устройства от други марки - явно за мнозина скокът в Huawei екосистемата си струва.

Дали обаче "космическата" версия на това устройство си струва в сравнение със стандартната от миналата година? Като форма и съдържание отговорът е категорично "Да", а при добра оферта за Space Edition отпадат и аргументите за разликата в цената.

Казано с по-малко думи: Този смарт часовник идва с "космически" амбиции и те са в много голяма степен оправдани.