Какво е общото между Microsoft, Samsung и Alibaba? И трите компании са гиганти в технологичния свят, но така и не успяха да разбият дуопола на Android и iOS при мобилните операционни системи - и то след милиони долари, инвестирани в Windows Phone, Tizen и YunOS. Сега има нов желаещ да предложи "трети път" за потребителите и той е колкото изненадващ, толкова и закономерен.

Huawei, които се наложи да изграждат собствена екосистема заради американските санкции, вече имат самочувствието, че могат да бъдат пълнокръвна алтернатива на големите играчи на пазара. Предстоящият дебют на операционната система HarmonyOS Next е голяма заявка за доминация на китайския пазар, а след него неминуемо ще се появят амбиции и за глобалния, пише Caixin в свой материал по темата.

Смяна "на пожар"

Разработката на HarmonyOS е започнала още около 2015 г., но първоначалната цел е била много по-различна - да задвижва IoT устройства, автомобилни системи и индустриални автоматизации. В основата е Linux - също както при Android.

Решението на САЩ да поставят Huawei под санкции през 2019 г., обаче, докарва на компанията "екзистенциална криза", пише изданието. Лишена от достъп до ключовите за функционирането на Android услуги на Google, тя се налага за 4 месеца да преправи HarmonyOS по начин, който позволява на операционната система да работи на смартфони.

Huawei показа своята Harmony OS — копие на Android

Huawei показа своята Harmony OS — копие на Android

Компанията представи и нови таблети и умни часовници

За всички беше очевидно, че в първите си версии платформата се стремеше към максимална Android съвместимост - включително чрез различни решения, позволяващи използване на приложения и игри, традиционно достъпни в Google Play Store. Паралелно, обаче, Huawei успя да изгради и собствена екосистема с магазин за приложения и различни допълнителни услуги за разработчици.

Така от тази есен на пазара ще се появят устройства с HarmonyOS Next, която премахва Android съвместимостта. Според изпълнителния директор на потребителския бизнес на Huawei Ю Чендонг новата версия на операционната система ще е с 30-процентов скок в производителността.

Софтуер + хардуер

За да си позволят толкова смел ход, от Huawei трябваше да имат и подходящо устройство, което показва способностите им. Показаха го през миналата есен със серията Mate 60. Флагманските смартфони са с 5G чипсет, разработен от компанията и произведен в Китай, като така се заобикалят наложените от Вашингтон рестрикции.

В резултат според данни на GfK от серията само за месец са били продадени 1,5 милиона смартфона, а през първите 6 седмици на 2024 г. продажбите на Huawei са скочили с 64% на годишна база.

Huawei изненадаха всички с нов флагмански смартфон - чий е процесорът

Huawei изненадаха всички с нов флагмански смартфон - чий е процесорът

Акциите на местните производители на чипове са във възход

Вече е подмината и поставената цел от ръководството на Huawei за 16% пазарен дял - вече говорим за 16,5% и второ място след Vivo. Според мениджмънта на компанията нейната смартфон екосистема вече е достатъчно голяма, за да бъде атрактивна за външните разработчици.

Последното е от ключово значение, защото нелоши операционни системи като Windows Phone "загинаха" именно заради липсата на ключови програми и игри, които бяха налични за Android и iOS. По думите на началника на софтуерното звено в Huawei Гонг Ти компанията е действала едновременно в две посоки - бързо привличане на 5-те хиляди приложения, които са отговорни за 99% от прекараното със смартфона време и изграждане на по-мащабна екосистема с 500 000 заглавия, които покриват всяка потребителска необходимост.

Huawei се завърна "с гръм и трясък" на важен технологичен пазар

Huawei се завърна "с гръм и трясък" на важен технологичен пазар

Нейна компания вече продава чипове на водещи производители на охранителни камери

Фактор е, че в момента Huawei потребителите в Китай са хора със среден и висок доход, които са по-склонни да плащат за съдържание. Това е и един от факторите разработчиците да предпочитат iOS пред Android.

Междувременно, китайският гигант инвестира солидно и в създаването на нова генерация програмисти, които са специално обучени да създават софтуер за HarmonyOS. Чрез онлайн курсове и други инициативи Huawei искат да подготвят по 100 000 разработчици на месец. Прогнозите на компанията са, че създаването на игри и приложения за нейната операционна система ще се превърне в индустрия с най-малко 3 млн. заети.

Розово ли е бъдещето?

Усилията на Huawei за изграждането на собствена и напълно независима мобилна платформа са видни, но има редица фактори, от които зависи колко успешно ще бъде цялото начинание.

На първо място е хардуерът. Mate 60 са с процесори, направени от местния производител SMIC по 7-нанометров процес, като това далеч не е най-новата технология на пазара. Проблем за Китай е ограниченият достъп до машини за прецизна литография, като тепърва трябва да видим дали и как Huawei и SMIC ще успеят да преодолеят това ограничение.

Новият процесор на Huawei преодолява US санкциите, но не и изоставането

Новият процесор на Huawei преодолява US санкциите, но не и изоставането

Kirin 9000s е произведен в Китай и задвижва изненадващо обявения флагман Mate 60 Pro

На второ място идва операционната система. Въпреки всичко, казано от Huawei, до момента HarmonyOS използваше в огромна степен отворената част на Android, докато сега минаването към собствено ядро крие немалък риск. Даже и краткотрайно "счупване" на най-популярните приложения може да предизвика огромен отлив от операционната система.

На трето място е екосистемата. Някои разработчици - особено по-малките, към момента са резервирани към HarmonyOS заради правилата в магазините за приложения, които изискват посредникът да задържа за себе си половината от приходите от игрите. Сложните отношения между платформа и разработчици доведоха до скандали, дела и европейски регулации даже за Apple, а подобни събития изглеждат неизбежни и при HarmonyOS в момента, в който Huawei решат да я налагат извън Китай.