48 мегапиксела? Изкуствен интелект? Оптична стаблизирация? Селфита? Нищо от това не е важно в камерата на един смартфон, ако се вярва на младите потребители на социалните мрежи. От известно време на огромна популярност сред тях се радва... iPhone 3GS - модел от 2009 г., който даже и при дебюта си беше твърде далеч от върха при камерафоните.

Технологичният инфлуенсър Daniel Sin събра 6,5 млн. гледания с видео в TikTok, в което сравнява снимки от стария смартфон с такива, направени с актуалния iPhone 14 Pro.

@hypebae iPhone 14 Pro vs iPhone 3GS. ???? (Video: @Daniel Sin) #techbae #iphone #apple #iphone14pro #iphone3gs #iphonecamera ♬ original sound - HYPEBAE

Сред стотиците коментиращи (предимно на възраст близка до тази на iPhone 3GS) има консенсус, че ретро моделът се справя по-добре - снимките му имали "дух", "специфична естетика", били "по-автентични" и т.н.

Преди дни актрисата Никол Пелц също използва iPhone 3GS за серия свои снимки в социалните мрежи.

Нетипичният за млада социална мрежа като TikTok хаштаг #iphone3gs има над 46 млн. гледания, отбелязва PetaPixel.

Защо?

Младите потребители на социалните мрежи често преоткриват различни технологии, датиращи още от времената преди те да са били родени.

Преди години аналоговата фотография се върна към живот именно с помощта на хора, които са родени и израснали в епохата на цифровите камери. От известно време същото се случва и с апаратите за моментни снимки, а все по-често в социалните мрежи виждаме и кадри от старите цифрови "сапунерки" от първите години на новия век.

Най-следваната личност в TikTok Каби Лейм печели по $750 000 долара за пост

Да печелиш по $750 000 за пост в TikTok - какво е да си най-следваната личност в популярната мрежа

Брандовете му плащат средно около 400 000 долара на TikTok

Носталгията доведе до това един от актуалните креативни фотоапарати на Fujifilm - моделът с ретро визия X100V, да покачи значително цената си заради породено от препоръки на инфлуенсъри голямо търсене.

Кой беше този смартфон?

iPhone 3GS е важен модел в историята на Apple. През 2009 г. той надгради предшественика си iPhone 3G с 3-мегапикселова камера с автофокус и видео в стандартна резолюция. Това даже тогава бяха скромни характеристики - значително по-добри камери потребителите можеха да намерят в Symbian-базираните смартфони.

@technostrefa Widzicie różnicę w iPhone 13 Pro ???? iPhone 3GS (2009) #iphone ♬ NO SNITCHING (with Dusty Locane) - Lil Mabu & DUSTY LOCANE

iPhone се превърна в наистина добър инструмент за мобилните фотографи година по-късно - с iPhone 4, който освен това беше и първият с процесор, разработен от Apple.

iPhone 3GS беше и последният смартфон на компанията без селфи камера - нещо, което изглежда не пречи на днешните инфлуенсъри да го харесват.