Зрял продукт, който обаче отказва да стане скучен - това е смартфонът днес, ако се съди по това, която виждаме на Mobile World Congress. Форумът в Барселона повече от 20 години е събитието, на което производителите на мобилни телефони и потребителите "си сверяват часовниците" за новите тенденции в дизайна и технологиите на устройствата и екосистемите, които се градят около тях.

В първото си издание след окончателното отпадане на противоепидемичните мерки по света, MWC ни даде както европейски премиери на вече утвърдили се в Азия модели, така и смели разработки в прототипна фаза, а и иновации, които вече са на пазара.

По-долу ще представим част от най-интересните смартфони, показани на Mobile World Congress.

Xiaomi 13 Pro

Серията 13 на Xiaomi не изненада със своята поява - все пак стандартната и Pro версията дебютираха още през миналата година. Това обаче не означава, че двата смартфона не са сред най-добре балансираните устройства от висок клас в света на Android.

Снимка 608237

Източник: Xiaomi

По-голямо впечатление прави Xiaomi 13 Pro. Големият 1-инчов основен сензор се комбинира с Leica обектив и цветопредаване, а цялата фотографска система на устройството е изключително функционална - с ултраширока и zoom камери с по 50 мегапиксела. Освен това, като един уважаващ себе си флагман, той залага на процесор Snapdragon 8 Gen 2, безкомпромисен AMOLED екран и технология за бързо зареждане.

Xiaomi показва лидерски амбиции с новата си 13-та серия

Xiaomi показва лидерски амбиции с новата си 13-та серия

Европейската премиера на флагманите и на модела от среден клас се състоя на MWC в Барселона

С този модел Xiaomi показват самочувствие и то се вижда и в дизайна, и в хардуера, и в позиционирането му.

Honor Magic5 Pro

След "раздялата" си с Huawei преди няколко години, Honor постепенно възвръща своите позиции на глобалния пазар. Моделът Magic5 Pro е първият флагман в новата история на компанията, който наистина изглежда като сериозен претендент в тежката категория.

Снимка 608601

Източник: Honor

Камерите и тук са основен елемент, като на гърба на смартфона, в т.нар "око на музата" има не една, а три 50-мегапикселови камери, от които основната е със специално направен за Honor сензор. Другите две са с перископичен и с ултраширокоъгълен обектив.

IMAX технология се използва за редактиране на HDR 4K видеото, което може да се снима с до 60 кадъра в секунда.

Realme GT3

GT серията на Realme е доказана в класа на т.нар "убийци на флагмани" - смартфони с високи характеристики, но не толкова висока цена. Представеният глобално на MWC Realme GT3 не е изключение от правилото, но освен това има и най-мощната система за зареждане в достъпен за покупка мобилен телефон - 240W, с които батерията стига от 0 до 100% за само 9 минути.

Технологията вече беше показана в Китай, като на практика виждаме ребранд на ексклузивния за азиатската страна Realme GT Neo 5 240W - но с пълна сертификация на системите за европейския пазар.

Снимка 608603

Източник: Realme

Ако оставим бързото зареждане настрана, насреща имаме един много сериозен смартфон със Snapdragon 8+ Gen 1, голям и ярък AMOLED екран, флагманска основна камера и иновативен микроскопски обектив.

OnePlus 11 с водно охлаждане

Първото концептуално устройство в нашия списък идва от OnePlus. То е създадено с мисъл за геймърите и създателите на съдържание с много висока резолюция. И двете групи потребители натоварват изключително много даже най-мощния смартфон, а натоварването означава прегряване и загуба на производителност - все пак това не е настолен компютър с няколко силни вентилатора в кутията.

Снимка 608599

Източник: GettyImages

Затова и от OnePlus са умалили технологията, използвана от най-мощните геймърски компютри - водното охлаждане. Active CryoFlux системата използва малки тръбички в корпуса и керамична пиезоелектрическа микропомпа, която управлява движението на охладителната течност. Това отнема от топлината и носи както повече кадри в секунда по време на игра, така и по-бързо зареждане.

Хардуерът е подходящ за геймъри - флагмански Snapdragon 8 Gen 2 процесор и 16GB RAM. Както отбелязват всички, които са разглеждали смартфона, той не изглежда като прототип, а като продукт, който е готов да дебютира на пазара.

Rizr с "разтягащ се" екран

Стигаме и до може би най-смелото устройство, представено на Mobile World Congress. Motorola представиха своя концептуален Rizr смартфон, като най-впечатляващото при него е че екранът му сякаш се разтяга. Всъщност pOLED панелът е огънат частично вътре в корпуса и така видимата част променя размера си от компактните 5 инча във формат 15:9 до 6,5 инча и 22:9.

Дизайнът е вдъхновен от успешния слайдер модел Moto RIZR от вече далечната 2006 г.

Устройството видимо е далеч от финализиране и вероятно ще има много промени, но при всяко положение е добре на такива събития да има и нещо футуристично.